For 70 år siden la Kirsten Flagstad ut på den skjebnesvangre hjemreisen fra USA til det okkuperte Norge.
I den anledning kommer Flagstad-biograf Ingeborg Solbrekken til Kirsten Flagstadmuseet for å kåsere, og med seg har hun nye opplysninger om operastjernes skjebne i Norge etter 1945.
Etter å ha sunget på Metropolitan fra 1935 til 1940, turnert i USA og Europa, var Kirsten Flagstad på nyåret 1940 så sliten og fylt av hjemlengsel at hun bestemte seg til å reise hjem til Norge for godt. Et par måneder i hjemlandet i året var ikke lenger nok for henne, og i USA var avisene opptatt av at Kirsten Flagstad nå forlot dem for godt.
Hun hadde billett på Bergensfjord, men så kom krigen. Kirsten fikk et telegram fra mannen som ba henne bli der hun var. Et år senere kom to nye telegrammer, fortvilte og nærmest uttrykk for et ultimatum. Henry Johansen var syk.
Flagstad reiste hjem 19. april 1941. For dette er hun blitt dømt og forfulgt av presse og vanlige nordmenn i all ettertid. Beskyldningene gikk ut fra den norske ambassaden i USA.
Ingeborg Solbrekken har skrevet to bøker om Kirsten Flagstad «Stemmen, Kirsten Flagstad - verdensstjerne og syndebukk» og «Galskap og rettergang», hvor hun behandler saken inngående.
Nye publikasjoner om landssvikoppgjøret kaster nytt lys over hvorfor Flagstad ble tilbakeholdt i Norge etter 1945 og hvorfor hennes formue ble beslaglagt. Man mistenkte henne blant annet for å samarbeide med Norsk Ludo Forbund (kamuflasjebetegnelse for den økonomiske ringen på Ilebu, som skulle velte landssvikoppgjøret). Dette og mer til hører du om søndag.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00