Den kurdiske nasjonalsangen, «Ey Reqib», skal avsynges, og det blir tale ved foreningens leder Osman Kawkabishad, kurdisk musikk og sans, leker for barna, servering og dikt, taler og visesang.

Kurdisk nyttår feires med bålbrenning. Så allerede klokka 17.00 starter markeringen med Newrosbål på Koigen, ute ved Mjøsa.

Newroz betyr ny dag eller ny sol, og representerer frigjøringsviljen til folket. Etter kurdisk tidsregning går vi nå inn i år 2715.

– Newroz er et symbol for frihet og kamp for demokrati, kurderens grunnleggende menneskerettigheter og et fritt Kurdistan. Newroz markerer motstand mot okkupantene Tyrkia, Syria, Iran og Irak, og kurderne i Iran, Syria og Tyrkia kan ikke feire Newroz etter sine ønsker fordi styresmaktene kontrollerer alle bevegelser og newrozfeiringen. Det er forbudt å heise det kurdiske flagget og holde politiske taler. Newroz er ikke bare en høytidsfeiring, men også en politisk kamp og kulturell markering for å oppnå målet- et fritt Kurdistan, sier leder av Kurdisk Kulturforening Hedmark, Osman Kawkabishad, som legger til at feiringen er åpen for alle.

Kurdistan er delt mellom fire stater, Tyrkia, Iran, Irak og Syria, og den kurdiske befolkningen teller rundt 40 millioner mennesker.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00