«Siri Sunde saken sett innenfra» ved sogneprest Siri Sunde onsdag klokka 19.00 i Moelv kirkesenter.

Siri Sunde inngikk partnerskap med Eleanor Brenna 28. juni 1997, mens hun var i aktiv prestetjeneste i Nordre Land. 1. februar. 1999 bestemte biskop Rosemarie Köhn at hun likevel kunne fortsette som prest, etter 1½ års permisjon. Saken fikk stor oppmerksomhet i media i tiden etter partnerskapsinngåelsen. Blant annet ble det fokusert på at Siri hadde brutt et løfte som hun hadde gitt biskopen om ikke å inngå partnerskap mens hun var i kirkelig tjeneste. Biskopen beklaget løftebruddet, men la ikke avgjørende vekt på dette i sin vurdering av saken. Snarere erkjente hun at det var et utilbørlig press å stille krav om et slikt løfte, og mente at den aller viktigste begrunnelse for hennes avgjørelse «ligger i Jesu kjærlighet og hans inkluderende holdning til alle mennesker». Biskop Schjelderups ord i debatten om kvinners prestetjeneste på 1950-tallet kan også brukes: ”Kirkelig orden og tradisjon må ikke stå i vegen for det som med livets rett bryter seg på».

I dag er Siri Sunde giftfortsatt gift og utøver sin prestegjerning i Brøttum menighet. I en bok for Hamar bispedømmes 150-årsjubileum, utkommet i høst, forteller Siri Sunde sin historie, om hvordan det var å stå i valget mellom kirken og kjærligheten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.