Statsarkivet i Hamar markerer Arkivdagen lørdag, og årets tema er «100 år med de Castbergske barnelover». Anledningen er at det er 100 år siden de den gang så radikale lovene ble vedtatt, og Johan Castbergs politiske virke var knyttet til et Hedmark og Oppland der frisinnede venstremiljøer sto sterkt. Klokka 13.00-13.45 holder Jens Olai Jenssen foredrag med tema: «Brennende hjerter for mødre og barn – Om Johan Castberg, Katti Anker Møller og kampen for sosiale rettigheter». Jenssen er seniorrådgiver ved Høgskolen i Gjøvik, tidligere sjefredaktør i Oppland arbeiderblad og aktuell i antologien «De Castbergske barnelover 1915-2015» som nylig ble utgitt. Under vignetten «Hvem er barnets rette far?» orienterer Statsarkivet om sine kilder knyttet til farskap og bidrag klokka 14.00-14.30. Etter innføringen av de Castbergske barnelovene i 1915 engasjerte myndigheter og domstoler seg i større grad i forholdet mellom far og mor, og dette satte dermed spor i offentlige arkiver. Når en ugift mor fikk barn etter 1916, ble det utferdiget et farskapsforelegg. Målet for fylkesmann, sorenskriver og lensmann var å finne en far, noen som kunne betale for barnet og gi det en bedre framtid. Farskapsforelegg ble utferdiget, vedtatt eller ei, og bidrag ble effektuert. Dette har Statsarkivet i Hamar altså opplysninger om, langt tilbake i tid. Statsarkivet i Hamar ligger ved siden av det nye kulturhuset i Lille Strandgate 3, og det er åpent for alle..

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.