«Hula Lou» (2012) er Wenche-Britt Hagabakkens nyeste roman. Den handler om Finn Eng som har havnet på sykehjem. Eli Berg Johansen, Finns niese, finner stadig nye unnskyldninger for ikke å besøke ham. Men hun må jo dra for Onkel Finn har betydd mye for henne. Han har levd et liv ingen i familien eller hjembygda forstår seg på, og ingen har villet vite av. Onkel Finn dro til sjøs som 15-åring og var ofte borte i årevis.
Gjennom en mosaikk av fortellinger om familien prøver Eli å danne seg et sannferdig bilde av onkel Finn, en mann som aldri fant sin plass. Samtidig får vi gjenkjennelige glimt av småbyer og bygdesamfunn på Østlandet, samt overbevisende skildringer av sjømannslivet i 50- til 70-årene.
«En sjøens helt. Skogsmatrosen» av Jon Michelet handler om atten år gamle Halvor Skramstad fra skogskommunen Åmot. Han får hyre som lettmatros på Wilhelmsenrederiets linjeskip M/S Tomar. Det er desember 1939. Verdenskrigen er i gang i Europa og på havet, men norske skip er ennå nøytrale. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr, aner han lite om hva som venter ham i tida som kommer. Om bord i titusentonneren M/S Tomar får han kallenavnet Skogsmatrosen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00