I Heradsbygd blir det markering på jordet som fortsatt kalles «Flyplassen» klokka 11.00-13.00. Bygdevegen leder dit fra to kanter og blir merket fra riksveg 20.
Markeringen i Løten foregår på jordet til Grindereng gård, vis-à-vis Løten stasjon klokka 13.00-15.00.
På begge steder blir det overflyging av alle tre flyene i formasjon med påfølgende landing. Publikum får tilgang til flyene og orientering om dem av flygerne. Dersom værforholdene umuliggjør landing på jordene, blir flyene vist på Starmoen flyplass klokka 12.00-14.00.
Forløperen til Luftforsvaret var Hærens og Marinens Flyvevesen. Selv om premierløytnant Hans Fleischer Dons fra Marinen fløy fra Horten til Fredrikstad 1. juni 1912, var dette ansett som et privat initiativ uten offentlig støtte.
Den virkelige starten kom sommeren 1912 etter at Stortinget hadde bevilget penger til utdannelse av flygere utenlands.
Det ble gjennomført en større feltmanøver på Hedmarken fra Elverum i øst til Stange og Hamar i vest 2.-7. september 1912 med rundt 20. 000 mann.
Styrkene ble inndelt i to partier, Østpartiet og Vestpartiet. Østpartiet skulle angripe vestover mot Løten på to akser. Dette var første gang militære fly ble brukt under en øvelse i Norge.
I tillegg til hovedvegen fra Elverum til Løten skulle en ny vegtrasé Heradsbygda til Oset i Løten etableres. Det er opprinnelsen til Militærvegen mellom Elverum og Løten, som bærer det samme navnet i dag 100 år etter.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.