24. november kommer Elias Akselsen til Prøysenhuset for å ha førjulskonsert sammen med slekt og venner.

– Det er ingen egentlig julekonsert, for den kommer til å romme noen taterviser også. Men den kommer også til å inneholde noen klassiske julesanger, forteller han.

Spesiell gjesteartist denne kvelden på Prøysenhuset er Lewi Bergrud.

Elias og Lewi stiller dette året med sin nyinnspilte julesang «Stjerna som brenn». Dette blir første gang de to står på en scene sammen. Elias vil også ha med barna sine på konsertene, mens Lewi bare er med på Prøysenhuset.

Sammen med Elias stiller musikerne Karl-Fridtjof Johansen (gitar) og multiinstrumentalisten Anders H. Sørås. Elias Axelsens barn Stig, Kristine og Veronica vil også ved ulike anledninger utover turneen bidra med gjesteopptredener.

– Det blir en varm og innholdsrik kveld litt utenfor det vanlige konsert konseptet man forventer rundt en «førjulskonsert», sier de.

Lang Karriere

Elias Akselsen har for øvrig nettopp fylt 70 år, og kan med det se tilbake på en mangeårig karriere som artist.

Den første juleplata hans kom i 2003, den andre ble nominert til Spellemannprisen. Og til sommeren er det planlagt ei ny plate.

– Da skal vi gjøre en turné med taterviser rundt bålet, sier han.

Så kanskje det blir stoppested i Prøysenhuset til sommeren også. For der har Elias Akselsen en historie fra tidlige år.

– Jeg husker fortsatt at vi lå utafor stua i Prøysen da jeg var guttunge, sier han.

Blåtoner

Lewi Bergrud har selv sin egen juleturné på gang i år. Og det er en av de virkelig omfattende turneene. Til sammen blir det i år ikke mindre enn 44 konserter i serien «Blåtoner». Og med Blåtoner pluss Elias Akselsens førjulsturné blir Lewi en av landets mest bereise artister før jul.

Sammen med Lewi på Blåtoner-turneen deltar i år Knut Anders Sørum og Ingrid Olava, med Hamar domkirke og Ringsaker kirker som en av konsertstedene.

Lewi er for øvrig født i Hamar, og bodde de første månedene i Vallset, selv om det ikke har gjort ham til fullblods hedmarking, men det gjør ingenting.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00