– Om natten før vår aller første konsert med Swingbandet Aldershjemmet på Sangens og Musikkens Hus for 19 år siden, drømte jeg om at det ville kunne komme 13 publikummere. Men det ble fullt hus og det har det vært siden, sa konferansier Conrad Krohn da han lørdag 10. mars ønsket en fullsatt sal på Brukerhuset velkommen til bandets konsert nummer 70.

Conrad Krohn var en av byens jazzentusiaster som sammen med Tore Sæther og Hans Kristian Finckenhagen i 2003 fikk Hamars eminente jazzmusikere Finn Ørbæk (piano), Anders Ørbæk (trombone), Sven Nomerstad (bass), Tor Arne Eriksen (tenorsaxofon), Arne Bekk (gitar) og Leif Kristoffersen (trommer) til å starte Swingbandet Aldershjemmet.

Flere av disse musikerne hadde tidligere spilt bandet med det enda mer eksotiske navnet «Mjøsen Bade-Forenings Massage Band».

Anders og Finn

– Anders og Finn Ørbæk har jo vært selve limet i både «Mjøsen Bade-Forenings Massage Band» og «Swingbandet Aldershjemmet», sier bandets «økonomisjef» i alle disse årene, Hans Kristian Finckenhagen, og viser oss et par store kasser fulle av arrangementer og noter fra disse to kjente Ørbæk-musikerne.

– Dette er en vesentlig del av Hamars mange kulturskatter når det gjelder musikk. Vi har her mer enn 700 musikkstykker arrangert og komponert av Anders pluss hele Finns personlige notearkiv.

– Jeg har nylig fått alt dette verdifulle materialet overlevert av Finns to barn. De sitter også igjen med mange gamle lydbåndopptak fra konsertene. Det hele har vært en del av fundamentet og grobunnen for det rike musikklivet i byen vår, som jeg nå har fått ansvar for å sortere og katalogisere.

– Mitt mål er at alt dette skal havne på Hamars forhåpentligvis framtidige bymuseum, sier Finckenhagen som har fulgt utviklingen av Hamars dyktige jazzmusikere sammen med blant annet bandets konferansier gjennom alle år, Conrad Krohn.

Spesiell konsert

Vi tok også prat med Conrad Krohn før konserten for å få vite litt mer om denne spesielle jubileumskonserten. Han kunne fortelle at den skulle være en tro kopi av bandets aller første konsert for 19 år siden. Konferansieren satt hjemme og forberedte seg til arrangementet ved å bla gjennom sine sirlig opptegnede referater av alle konsertene fra 2003 til 2017 og ikke minst åpningskonserten den 8. februar 2003.

– Alt skal gå etter samme mal. De samme gode gamle jazzlåtene skal spilles og også vår faste kåsør gjennom like mange år, Per-Øivind Sandberg, vil vite å tenke tilbake til åpningskonserten i 2003 når han skal holde sitt faste innslag «Skråblikk på Hamar».

– Men alt er vel ikke helt likt?

– Nei. Bemanningen har jo forandret seg og vi har i dag James Dickenson (piano), Arne Strømberg (trompet), Henry Slaatten (trommer), Svein Erik Haug (bass) i tillegg til de som var med fra begynnelsen; Arne Bekk (gitar) og Tor Arne Eriksen (saxofon). De fleste spiller på flere instrumenter og alle har drevet med musikk i en eller annen form siden guttedagene.

– Jeg kan jo nevne at engelskmannen, James Dickinson, som vi har vært så heldige å få med oss, har doktorgrad i norsk folkemusikks innflytelse på norsk jazz. Så han er en eminent arvtaker til vår første pianist, Finn Ørbæk.

Gladjazz

– Hva er det som driver dere «gamle gutta» til å holde på med dette år etter år?

– Det er rett og slett gleden over jazzen. Du kan ha jazz i mange tapninger. Vi driver med swingjazz, med et betydelig innslag av Evergreens. Det som også gjør det hele litt spesielt – eller man kan vel nesten spektakulært – er at vi har greid å lage konserter som er attraktive for publikum.

– Det finnes ikke så mange eksempler på at et band har spilt 70 konserter med fulle hus flere ganger i året i en og samme by. I alt flere enn 14.000 publikummere har vært på våre konserter. Det betyr at vi har truffet en slags musikalsk klangbunn hos godt voksne som liker denne gamle «gladjazzen».

– Det er til og med slik at noen kommer halvannen time før konserten for å sikre seg plass. Jeg vet ikke om mange av denne typen kulturtilbud som har kjørt etter samme lest i så mange år på samme sted med fulle hus.

– Så dette er drivkraften?

– Ja, det kan man si. Det er klart det er stimulerende for musikerne – som selv elsker å spille jazz – å spille for et så entusiastisk publikum. Vi møter så mange smilende og glade mennesker på hver eneste konsert at det går rett til hjertet.

– Og en ting er sikkert – vi hadde ikke laget så mange konserter om vi ikke hadde hatt et så fantastisk og engasjert publikum, sier Conrad og viser stolt fram de fire CD-ene Swingbandet Aldershjemmet har laget hvor av den siste «Fiin Årgang» ble lansert på årets jubileumskonsert.

Navnet henspiller kan hende både på «Fiin gammel Portviin» og årgangen på eget swingband?

Helt til slutt viser Conrad Krohn fram noen av sine virkelige klenodier – tre vinylplater innspilt av «Mjøsens Bade-Forenings Massage Band» og nevner at dette bandet også spilte swingjazz og på mange måter var forløperen til Swingbandet Aldershjemmet.

Populært

Og at dette var et populært band med mange beundrere som møtte opp i god tid, fikk vi erfare da vi tok bilde av de fire første damene som kjøpte billetter på jubileumskonserten. Berit Keiserud, Nunni Sveen, Anne Mostue og Wenke Melbye var alle trofaste fans av Swingbandet Aldershjemmet.

De kunne ikke få fullrost disse entusiastiske musikerne som sprer så mye glede med sine konserter år etter år.

Men glede spredte også de unge gjestesolistene på 16 år som var invitert med denne gangen under bolken «Nye Talenter». Lasse Sætre (gitar) og Even Martinsen (saxofon) fra Løten spilte de to låtene Blu Bossa og Tico Tico og fikk kjempeapplaus fra det godt voksne publikum.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00