Prøysen-festivalen er i gang, og har stø kurs mot jubileet i 2014.
Det kunne Ringsakers kultursjef Asle Berteig konstatere, da han mandag kveld åpnet årets utgave av Blåklokkevikua.
- Både politikere, administrasjon og Prøysenhuset er nå på samme lag, og med Prøysenhusets leder Anne Strømmen som kaptein styrer vi støtt mot en nasjonal og kanskje internasjonal feiring av Alf Prøysens 100-årsjubileum i 2014, fastslo Berteig.
Et første tegn på oppkjøringen, er det nye publikumsamfiet som har kommet på plass ved Prøysenstua. Dette er lagt inn mot skogen, som innebærer at hele sceneplassen har fått en vellykket vridning rett imot Prøysenstua.
Opprinnelig var det lagt planer om et amfi som kunne slås sammen når det ikke var i bruk. Ifølge Anne Strømmen viste dette seg vanskelig å gjennomføre, og amfiet som nå er oppført vil derfor bli stående i hvert fall til neste år, ifølge Anne Strømmen.
Med den nye vridningen på scenen vil folk også slippe å måtte skygge så innmari for sola på kveldskonsertene, dersom den skulle finne på å dukke opp. På mandagens åpning var det både sol og regn og solregn, og stort mer variasjon kan en ikke forlange av en mandagskveld.
Amfiet har plass for 300 publikummere, og på mandagens åpning var det akkurat plass til alle. Men ved større publikumsinnrykk er det god plass til å sette inn benker mellom amfiet og scenen.
- Kjenner dere hvor godt dere sitter? spurte Asle Berteig.
- Akkurat det var det ingen overveldende respons på, men det var ingen som klaget heller.
Og planene er lagt for nye utbedringer ved Prøysenstua. Det neste blir et servicebygg, som skal stå klart til 2013. Og til 2014 håper Asle Berteig at kommunen vil satse på atskillig mer.
åpningsprogrammet inneholdt tradisjonen tro en liten smakebit på Prøysenspelet, som har premiere i kveld. Og her er det grunn til å ha store forventninger. Det er en helt nyskrevet forestilling det dreier seg om, skuespillerstaben er styrket med blant andre Ingjerd Egeberg og Ivar Nergaard, og en rekke nye amatører er med.

to artister delte på åpningskonserten; først Tonje Unstad og deretter Knut Anders Sørum.
Tonje spilte også på fjorårets festival, men da var det bare 40 publikummere som møtte opp. Så nå fikk publikum en ny sjanse til å oppleve hun som på to år er blitt både spellemannprisvinner i viseklassen og prøysenprisvinner. Og i år som i fjor har hun mye humor og varme å by på, samt et knippe viser som både er fengende og tekstlig gode. Og trivelig var det, med Tonjes småprat og regnet som slo mot paraplyer og regnhetter.
Og Tonje lovte å komme igjen senere også, enten hun får lov til å spille eller ikke.
Mens Tonje Unstad bare har Lille måltrost som prøysensang på sitt repertoar, kjører Knut Anders Sørum fra Skreia et rent Prøysen-program. Utgangspunktet er Prøysen-plata hans fra i fjor høst, og en ny Prøysen-tolker hører naturligvis hjemme på festivalen.
Det er de litt mørkere, alvorlige Prøysen-sangene han gjerne tar fatt i. Og sammen med opplendingene Jon Anders Narum og Iver Olav Erstad ble det en stemningsfull stund med fin balanse mellom viser som griper, og humor som løser opp. Det må ha vært noe av den samme dobbeltheten som preget Prøysen også, selv om det da synes å ha vært humoren som var tydeligst.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00