Vi er i månedsskifte oktober/november, tida for å offentliggjøre neste års artist på Stortorget – og praten er i gang. Hvilken stjerne fyller Stortorget neste år? 

– Det er kjempegøy at dette er et tema, selvsagt, sier kultursjef Morten Midtlien.

Han har tre suksesser bak seg: Sting, Elton John og a-ha. Nå er den vanskelige fjerderunden her. Det forventes at kultursjef Midtlien og han som håndterer bestillingen, Espen Solheim Røhne, leverer. 

Og for å gjøre en liten oppsummering, per starten av denne uka: Neste års artist er ikke klar, datoen er ikke spikret, men ønsket er månedsskifte juni/juli eller månedsskifte juli/august, artisten ønskes på scenen i forbindelse med helg, men ifølge kultursjef Midtlien er ikke dette et absolutt krav. En deadline for å finne artisten finnes ikke. 

– Men vi vil gjerne ha dette klart i god tid før jul, sier Morten Midtlien. 

Handletur

Budsjett er økt, fra seks millioner første året til ti millioner. Sting ga 870.000 kroner i overskudd, Elton John ga 600.000–700.000 i overskudd – og tallene etter a-ha-konserten er ikke klare ennå. Overskuddet deles mellom eierne (Hamar kommune/HOA/Stange kommune). Hamar kommune legger sin del i et fond, en «buffer» for større arrangementer. Men de fleste skjønner nok at det er satt en grense når det gjelder handleturene i stjerneverden.

– Publikumstallet, kan dette økes?

– Det ser vi nøye på. Det er vanskelig å åpne for så mye mer. Det er viktig at mange opplever noe i fellesskap, men alle skal oppleve at det er gøy og da kan det ikke være for trangt. 10.000–11.000 er taket.

Ikke 1.500,-

– Billettprisen?

– Det er et vanskelig tema. Vår billettpris disse tre årene har, sammenlignet med andre, vært på riktig side, ikke av de dyreste. Samtidig vet vi at det er en stiv pris for å oppleve noe en kveld. Det betyr også at vi er i den kategorien som vi er når det gjelder artister. Vi kan ikke gå for listetoppene, prisen på disse vil kreve en arena som tar 25.000–30.000 mennesker. Vi vil vurdere billettprisen, ja, men det kommer ikke til å koste 1.500,- for en billett på Stortorget. 

– Hva med valg av artist? Leter dere etter en spesiell type artist? Som til nå, noe for familien?

– Målet har vært å hente artister som dekker så bredt som mulig. Men det er ikke noe strategi.

– Artistene så langt har vært herrer, tenker dere å finne ei dame?

– Det er et tema hvert år, bortsett fra første året, da målet var å hente Sting. Vi jobber med det, å hente en kvinnelig artist, det kortet er på bordet hvert år – men det er en utfordring. Det er vanskelig.

En pause? 

– Hva har dere lært så langt?

– Vi har naturlig nok fått kunnskap om arenaproduksjon, vi har lært mye om samarbeid – og vi har kanskje ikke lykkes på å ta ut «mer-effekten». Flere i nærmiljøet kan utnytte oppmerksomheten dette får, eksempelvis de som driver med opplevelse, de kan i sterkere grad være mer på i forkant for å selge.

– Kan det være aktuelt å ta en pause? Om dere ikke klarer å hente en artist dere mener vil fylle Stortorget?

– I ytterste konsekvens ja. Men selv om det er mange faktorer, så er summen av alt at vi burde få dette til.

– Finnes det en nedre grense? Er det overhodet aktuelt å hente en artist som ikke har potensial til å fylle hele torget, men la oss si 5.000?

– Vi tenker ikke slik. Men … Vi ønsker jo ikke å gå for en artist som trekker 5.000. Vi vil skape en folkefest, det er en absolutt målsetting – og det vil vi etterleve, noe av hensikten her er jo å fylle arenaen. 

Lang jakttid

Jakten har pågått lenge. Jobben med Elton John startet samme kveld Sting spilte på Stortorget. Nå jobbes det hardt for å gi Hamar en ny folkefest. Bud ligger inne for å hente artister, i løpet av fjorten dager vet vi om disse budene slo til.

Bon Jovi reiser til Stavanger. Prisen for denne forestillingen er en helt annen enn et totalbudsjett på ti millioner hamarkroner kan tillate. Visstnok var Kiss en gang et alternativ for asfaltplata midt i Hamar. Mark Knopfler, som solgte 8.500 billetter i Vikingskipet i 2013, er et alternativ for framtida, men ikke for sommeren 2019. 

Eric Clapton rører på seg når vårsola varmer i Hyde Park og spiller på en mer kjent arena på andre siden av gata, Eagles er på tur, Fleetwood Mac også, og Bryan Ferry, Billy Joel tar turen over dammen, Pink er på farten, Beach Boys er en kort flytur unna, spiller i Royal Albert Hall i juni, men Metallica er langt unna vår liga, og alles drøm, Paul McCartney gjør Amerika. 

Og hva med å lokke Mariah Carey ut av Vegas, eller invitere Phil Collins med hans «Not Dead Yet»? Og fortsatt venter vi på om X-Factor-dommer Robbie Williams skal pakke opp sine nye låter, pakke ned findressen – og åpne døra for en liten rundtur i 2019 …

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.