– Jeg hadde egentlig ikke lyst å skrive denne boka, forteller Hagabakken til rundt 90 tilhørere på Gravdahl.

Geir Vestad omtalte tidligere i høst «Mor, jeg vil hjem» som blant «høstens mest voldsomme leseopplevelser». I går snakket han med Hagabakken om skriveprosessen bak denne boken, som inneholder så mye smerter.– Nei, jeg har ikke vært snau. Boka er skrevet med et frisleppet språk. Alle spenninger måtte ut. Det har vært følelser som jeg ikke ante jeg hadde, slik som et voldsomt raseri, forteller forfatteren.

Blir rørt selv

Når hun leser et utdrag, begynner hun så smått å grine selv.

– Det er dårlig gjort å skrive sånn at folk mister pusten. Men jeg hadde ikke bremser, det var ikke et valg å holde noe tilbake.

Boken har blitt til underveis i sykdomstiden. Hun sammenligner det med en redningsbøye, det eneste hun kunne klamre seg til når det sto på som verst, og hjelpeapparatet ikke kunne ta imot alt sammen.

Hun innrømmer at skrivingen har vært en slags frigjøring, men modifiserer:

– Det er som å gå inn i den mørke tunnelen, og se at det er et blaff av lys i enden.

åpenhjertig

Boken har tre nivåer; om de somatiske liggedøgn på sykehuset, om de smertefulle opplevelsene på psykiatrisk klinikk og til slutt om oppveksten og morens død. Den kan nærmest betegnes som en tendensroman.

– Ja, jeg er kritisk mot legevitenskapen. Jeg kunne ha trengt en grundigere somatisk utredning, da hadde jeg kanskje ikke blitt så syk.

Når det gjelder psykiatrien er hun enda mer systemkritisk, og beskriver møtet som et helvete:

– Det er som ren flaks hvis medisinering virker.

Hun får bifall fra publikum, som betegner henne som modig, noe som gjør henne tydelig rørt:

– Jeg tør å si fra her i Hamar, her er det hjerterom. Et rom som er stort nok. Rom til å være syk, og ha psykiske problemer.

Likevel synes hun det er vanskelig å være den hun har blitt, og forklarer at hun i det hele tatt har klart å skrive etter sykdommen:

– Det siste jeg slipper, er skrivingen. Det er en drift inni meg som ikke gir seg.

Om boken er en utlevering av seg selv sier hun, med humoren som hele tiden ligger på lur:

– Målet er å slå Knausgård!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00