What? Hva skjer med blitsen min?

Lyset er slokket inne i den store hallen på Norsk Jernbanemuseum i Hamar. Vi står blant rekker av gamle tog, og snubler nesten i de store dokkene med gammeldagse klær og alvorlige ansiktsuttrykk. De høye tikk-takk-lydene fra den store museumsklokka høres ekstra godt. 

Spøkelsesjakten er i gang.

Mobilene våre er satt i flymodus.

Flere lydopptakere er på.

Det infrarøde kameraet filmer alle bevegelser inne i den mørke museumshallen, og temperaturmåleren viser at det er 20.5 grader ved sleden som står utstilt ikke så langt fra resepsjonen.

Stedet er ikke tilfeldig valgt, for ifølge markeds- og arrangementsansvarlig ved museet, Mette Larsen (50), har flere besøkende meldt ifra at de kjenner store temperatursvingninger akkurat her ved sleden. Noen har også kjent på trykk i hodet.

Spøkelsesdetektiver

Jeg føler ingenting. Ennå. 

Tar bare bilder, og noterer meg hvordan «spøkelsesdetektivene» fra PIN jobber. Kjenner at jeg lar meg fascinere av at de klarer å «snakke» til disse hvileløse sjelene, gjenferdene, spøkelsene – eller hva man skal kalle dem – som om de faktisk er til stede i rommet:

«Hei hei! Jeg heter Kari og bor på Jessheim etter å ha bodd i Elverum i 11 år. Vi er kommet til museet for å prate litt med dere som det sies at skal være igjen her. Vi er ikke her for å skremme noen, vi er bare nysgjerrig på hvem du eller dere er. Det blir spennende å se om dere vil ta kontakt med oss i dag. Vi har med oss noen instrumenter; lydopptakere og kameraer som kan gjøre det enklere for deg eller dere å ta kontakt. Du kommer fra en annen tid og har kanskje aldri sett slike instrumenter før? Noen avgir lyd og lys, men de er ikke farlige. Det er bare ting vi bruker for å prøve å kommunisere med deg.»

Å presentere seg for noe som kanskje ikke eksiterer i det hele tatt føles ganske så underlig. Men det skal man gjøre, ifølge Kenneth Magnerud (40) fra Elverum, Kari Lilleengen (28) fra Jessheim og Trond Arild Engen (38) fra Raufoss, som utgjør gruppa Paranormal Investigation Norway.

– Det er jo ikke sikkert de forstår noe mer av den grunn, men man skal jo ha respekt for andre folk, sier Kari.

Blitsen klikker

Så skjer det.

Mens jeg blar gjennom bildene på kameraet mitt, begynner det å dirre i blitsen som er festet på toppen. Den lager en skurrelyd som jeg aldri før har hørt, og blitsen lyser i nesten to sekunder sammenhengende. (Se film på h-a.no). 

Jeg er ikke i nærheten av å ta på verken utløserknappen eller blitsen når den lyser opp som en fakkel. På ivrig leting etter et livstegn fra den andre siden, flokker vi oss rundt kameraet som filmet alt sammen.

– Jeg har flere ganger opplevd at det skjer noe med kameraene til journalister og filmteam som er med, sier Kenneth. 

– Samtidig som blitsen lyste opp falt temperaturen med en halv grad, konstaterer Trond Arild, som til daglig jobber som maskinprogrammerer ved Protomek på Lena. 

Trioen som har forsket på det paranormale i flere år, og har flere hundre overnattinger bak seg i såkalte spøkelseshus, forteller om bord som rister, om stoler som rører på seg og om ord som er tolket ut ifra skurrete lydopptak.   

– Men at en blits lyser i to sekunder har vi aldri sett før, sier Kenneth.

Fotosjef i HA, Trond Lillebo, har heller aldri opplevd at en blits har hengt seg opp på den måten. Jens Haugen, hamarsing og en av Norges beste fotografer, svarer slik da jeg spør om han har opplevd en «hengende» blits: «Det høres litt merkelig ut, og jeg kan ikke si hva det kan skyldes, sånn umiddelbart.»

Et spooky bilde

Et bilde av løtensokningen Johnny Kurseth Johansen, som ble tatt i restaurantvogna på Jernbanemuseet søndag 24. juni 2007, og lagt ut på nettstedet paranormal.no et par år senere, er det som har lokket to ulike grupper med «spøkelsesjegere» til Jernbanemuseet i år. For nederst i høyre hjørnet på bildet av Johnny har det sneket seg med en snodig blindpassasjer. Fotografen, Hilde-Ann Kurseth fra Brumunddal, som også er Johnnys svigermor, har gitt skikkelsen navnet «jernbanearbeideren».

- Jeg synes figuren ser ut som en arbeider. Han har en slags søm bak på skulderen, noe som kan ligne en uniform, sier Hilde-Ann.

Hun forteller om søndagen i 2007 da hun, mannen Frode Kurseth, datteren Mona og svigersønnen Johnny tok en kaffekopp i restaurantvogna på Jernbanemuseet.

– Bortsett fra hun som arbeidet der var det ingen andre i vogna. Overraskelsen var derfor stor da jeg samme kveld så nærmere på bildet og fant denne figuren, sier Hilde-Ann.

Hun viser mobilbildet av svigersønnen til ektemannen, og spør om han ser noe mer. «Ja, det står en mann der» svarer han. «Så du ser han du også?» spør Hilde-Ann tilbake, hellig overbevist om at figuren på bildet er et «spøkelse».  

– Det må være den mest logiske forklaringen, og jeg har ikke noe problem med å akseptere at noen kan gå igjen. Jeg blir ikke skremt – synes bare det er artig.

- ... det er nok mer mellom himmel og jord enn det vi tror. Våre kjære er kanskje fortsatt blant oss selv om de er gått over til en annen form, legger hun til.

– Du tenker ikke at det kan ha vært andre i restaurantvogna, som dere har glemt eller ikke fått med dere?

– Vi er sikre på at vi var helt alene i restaurantvogna den dagen. Vi verken hørte eller så noen andre. Det var bare oss fire og hun som arbeidet der, sier Hilde-Ann.

– Du har ikke fotoshoppet bildet?

Hilde-Ann ler godt, og forklarer at dataferdighetene hennes er svært begrenset. 

– Bildet er tatt med en Nokia N 97-mobil, og jeg sendte det på mail til museet uten å ha gjort noe som helst med det.

«Jeg er åpen for ting jeg altså, men jeg tror ikke helt på det bildet der – det ser ikke så overnaturlig ut. Det ser ut som en voksen person har gått forbi kameraet» kommenterer fotograf Jens Haugen.

Fotosjef Lillebo konstaterer også at det er en person til på bildet, men legger til at det rent teknisk er helt umulig å si om bildet er manipulert eller ikke.

Gikk ikke til pressen

Photoshoppet eller ei, hårene på armen til markedssjef på Jernbanemuseet, Mette Larsen, reiste seg da hun åpnet mailen med bildet 26. juni 2007.

– Jeg svarte at om Hilde-Ann fortsatt hadde bildet på telefonen, og således kunne bevise at det ikke var manipulert, så hadde jeg lyst til å gå til pressen med det. Kanskje kunne flere fortelle om lignende opplevelser på Jernbanemuseet? sier Larsen. 

Men etter å ha tenkt seg om valgte museet å ikke publisere bildet. Janitsjarungdommene som skulle jobbe i restaurantvogna senere samme sommer kunne jo bli livredde. Flere historier har allikevel kommet markedssjefen for øret. Senest i september i år.

– Et par i 60-årene går tur forbi restaurantvogna da damen spør mannen sin: «Kan du se han som sitter i restaurantvogna og drikker kaffe?» «Nei» svarer mannen, hvorpå damen beskriver hvordan den kaffedrikkende mannen ser ut.

– Dette skjedde etter at restaurantvogna var stengt for sesongen, sier Larsen.

– Hvem er dette paret?

– Mannen er en bekjent av meg; en ordentlig mann, med beina godt plantet på jorda, sier Larsen.

I løpet av de 17 årene hun har jobbet på museet, har hun aldri opplevd noe uforklarlig eller overnaturlig.

– Dette er spennende. Det er klart det er energier i hus som er 170 år gamle, sier Larsen, og forteller om en Stoppested verden-medarbeider som nektet å være alene i Bestum stasjonsbygning i museumsparken etter at hun hørte lyder fra 2. etasje.

– Da festivalarrangør Mocci Ryen og den harde kjennerne i Stoppested Verden senere overnattet der hørte de ingenting, sier Larsen.   

Da klarsynte Lilli Bendriss, kjent fra Åndenes makt, besøkte Jernbanemuseet i forbindelse med et tv-opptak i sommer skal hun visstnok ha møtt en hvileløs fyr med hengeleppe ved den gule stasjonsbygningen med navn Kløften.

Alt skrudde seg av

25. april i år var Norwegian Ghost hunters på Jernbanemuseet. Leder Geir Ole Christiansen så ingenting, men forteller at det skjedde mye på en gang i restaurantvogna.

– Kameraet skrudde seg av selv om det var mye batteri igjen. REM-Poden, som fanger opp elektromagnetisk energi, ble plutselig slått av og lydopptakeren skrudde seg av. Vi mener også å ha fanget opp en stemme som sier «nei», sier Christiansen.

Det mest oppsiktsvekkende som skjedde da Paranormal Investigation Norway besøkte museet denne uka var at blitsen min hengte seg opp. Også H4N-lydopptakeren til Kari droppet raskt fra fire streker og fulladet batteri, til én strek, og nesten tomt batteri.

– Hun byttet batteri, men det samme skjedde igjen. Med mindre Coop produserer dårlige batterier, så er det jo rart, sier Kenneth.

- Bare tull

Asbjørn Dyrendal, professor ved NTNU og redaktør av nettstedet Skepsis.no, er ikke uventet skeptisk til alle som går på spøkelsesjakt for å «etterforske» det paranormale.

– Jeg ser på dette som en kollektiv, stemningsskapende jakt på å lage mening ut av lyder, temperatur, kroppsfornemmelser og tusen andre ting. Det letes etter noe som kan plasseres inn i en meningsbærende beretning. I psykologien kaller vi det «priming»; at det settes opp en forventning i hodet til hva man skal se og hvordan man skal se det. Er man på spøkelsesjakt, så blir det da nærliggende at ting som dokumenteres kan ha noe med spøkelser å gjøre, forklarer Dyrendal.   

Forklaringen

– Du. Den blitsen din som «hengte» seg opp på spøkelsesjakten. Du kan ikke ha kommet borti modelleringslys-knappen foran på kameraet da? spør kollega Christian E. Bergheim et par dager etter spøkelsesjakten.

Jeg tester, og med en kjip følelse av svik og stor skuffelse konstaterer jeg at jo, min hengende blits skyldtes nok at jeg kom borti Pv-knappen på mitt nye kamera. Søren også. Det hadde jo vært mye morsommere å kunne si at det var et spøkelse som hadde tatt kontakt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.