Det hører med å ha en krimroman i feriebagasjen. I år er det mange som kommer til å ta med seg Paula Hawkins psykologiske spenningsroman «Piken på toget».

I hjemlandet USA har den solgt to millioner på et halvår. Det gjør den til en av de raskest selgende voksenbøkene noensinne. Her til lands er forlaget Bazar i gang med å trykke nytt opplag etter bare ei drøy uke. Hittil er boka solgt til 40 land, og DreamWorks har skaffet seg filmrettighetene.

Lite format

Selve opplegget for handlingen er ganske så begrenset i omfang. Men innen sitt beskjedne format er det en oppsiktsvekkende velkonstruert krim det handler om. Det er forholdet mellom tre kvinner og to menn som står i sentrum. Hovedpersonen Rachel har vært gift med Tom, som nå er gift med Anna. I et av nabohusene bor Megan og Scott. Så blir Megan funnet drept. Men hvem har gjort det?

Slik er utgangspunktet for dette ganske så kompakte dramaet om ekteskap og utroskap. Det spesielle er for det første hvor finurlig romanen er konstruert. For det andre hvordan søkenen etter sannhet – å få vite og avsløre det skjulte – ligger som en drivkraft bak det som skjer.

I fylla

Utfordringen for Rachel, er at hun glemmer det meste hun gjør i fylla. Og siden hun stadig er full, blir det etter hvert mye å ikke holde styr på.

Til gjengjeld prøver Rachel å konstruere sine egne historier. Hun tar samme tog til samme tid hver dag. Og i et av husene langs linja, like ved der hun selv bodde, lever hun seg inn i livene til paret som bor der. I bildet av dem projiserer Rachel alt som hun selv hadde drømt om i sitt eget liv, og som gikk skeis. Men hva skjer når også drømmebildet en dag knuses?

Mesterlig

«Piken på toget» er Paula Hawkins’ første thriller, men hun har et imponerende grep om spenningsoppbyggingen. Det er herlig for en gangs skyld å komme over en krimroman der den psykologiske spenningen og mordgåten går sammen i en stram og kompakt helhet, uten all verdens bipersoner og forflytninger i tid og rom. Her er alt konsentrert om den evig gjentatte togturen, den samme husrekka, og det lille persongalleriet. Men denne romanen trenger ikke mer for at spenningen er like tett fra første til siste side. Og ikke før har du ant hvem morderen er, så blir spillet slått over ende og snudd på hodet.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.