– Jeg merker at vi ikke er to, sier Mari Silje, som helt siden 4–5 års alder har spilt i tospann med cellist og storebror Håkon Samuelsen, som la opp karrieren i år. Lillesøster satser friskt videre, og nå er det høyt tempo med platelansering og konserter i Berlin, Hamburg, København, Oslo og London.

HER kan du lese alle ukens anmeldelser.

– Det å spille er én ting, og vi har jo spilt hver for oss tidligere. Men når det står på som verst, som nå, så har vi alltid vært to om det. Kan ikke beskrive det på noe annen måte enn at jeg står alene i stormen, sier Mari Silje på telefon fra Berlin, og legger til at hun føler seg veldig heldig som får så mye oppmerksomhet.

Hun ber om å få ringe opp igjen. Flere vil ha en bit av fiolinisten fra Ringsaker

– Beklager! Det koker her!

gode signaler

På en fin putrende høstsuppe-aktig måte, vel å merke. Albumet føk rett til toppen på itunes-lista over klassisk musikk i Norge og i England, bare en liten uke etter plateslipp. Det tyske avisa Die Welt beskriver henne som en av de viktigste instrumentalistene i Skandinavia og skriver om plata at; nå kan høsten komme – «mit der schönen Geigerin»; den vakre fiolinisten.

Apple Studios har laget et eget «nordisk krim-rom» i forbindelse med lanseringen. Det satses tydelig på Mari Silje, som for enkelhet har kutta ut mellomnavnet når hun er utenlands.

lyden av krim

Ideen til å lage en plate med temaet «nordisk noir» kom ut fra søsken-samarbeidet, så plata er altså ikke helt uten innflytelse fra bror Håkon, som faktisk også spiller på 9 av 12 spor.

– Vi ønsket å ta tråden videre fra den forrige plata vår, «Pas de deux» hvor vi gjorde filmmusikk av James Horner. Men vi ville dra det mer hjemover.

«Nordic Noir» har blitt en populær merkelapp på den skandinaviske krim-bølgen som har fått mye oppmerksomhet og anerkjennelse internasjonalt.

– Både Håkon og jeg leser mye krim og ser på skandinaviske krimserier, som har blitt utrolig bra. Så vi tenkte; hva med å ta et dypere dykk ned i musikken som er bak? Hva er «Nordic Noir», og hvordan låter det?

«broen»-musikk

Mari Silje tok opp telefonen og ringte til flere nordiske filmkomponister bl.a. Uno Helmersson, mannen bak «Broen»-musikken, og Frans Bak som har skrevet musikken til «Forbrytelsen».

– Vi fikk med oss alle sammen, sier Samuelsen, som beskriver essensen av uttrykket som motsetningsfullt. Bildene og musikken sier ulike ting, det er vakkert og skummelt samtidig.

– Vi har ikke hentet noe fra TV-seriene direkte, da blir det jo mer «coverspilling». Så det er noen nye verk, og noe er skrevet til meg, hvor jeg har fått rom selv til å improvisere inn egne ting.

I tillegg er det med originalverk blant annet. a av Arvo Pärt, som jo kan kalles en slags «far» til denne mer «nedstrippa» varianten av klassisk musikk.

passe kommers

Så hva syns Mari Silje selv om resultatet?

– Den har en spennende klangverden. Jeg ville få til en moderne vei som appellerte bredt, uten å bli for kommerst, og der har jeg klart å treffe bra.

Mari Silje går med andre ord en spennende høst i møte. Og snart kommer Broen sesong 5, for selv om det ikke alltid blir mye tid til TV-titting er fiolinisten klar:

– DET skal jeg få med meg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.