Blant kommunens oppgaver er skyveamfi i scenearealet, kjøkken og peis, og utstilling. 23. juli skal alt være klart til åpning.

Men allerede fredag var det tid for en første presentasjon av huset.

- For et år siden var det bare skau her. Nå står det et bygg her, konstaterer Arthur Buchardt. Det var han som tok initiativet til og satte seg i førersetet for et spleiselag og en dugnad for et nytt prøysenhus.

Huset i skogen

Arkitektfirmaet Snøhetta signaliserte tidlig at tanken var å gjøre Prøysenhuset til et hus i skogen. Og det er det blitt. Det er så vidt synlig fra Prøysenstua, og stua er så vidt synlig fra Prøysenhuset. Men det er ikke synlig fra for eksempel E6.

Idéen om å skape et hus i skogen, har også ført til at en spesiell panel er brukt. Panelet skal ifølge Buchardt bli stadig mørkere, og vil i stadig sterkere grad illudere trestammer.

Midt i huset

Teatersalen er plassert midt i huset, med alle de andre rommene, inkludert utstillingsarealet, rundt salen. Det innebærer blant annet at det ikke er noe gangareal i huset, som kultursjef Asle Berteig sier.

Teatersalen skal ha et skyveamfi, med rom for drøyt 200 mennesker, men det er også mulig å utvide den på andre siden til å gi rom for atskillig flere, forteller Berteig.

Utstilling

Inngangspartiet består av både butikk og kafé. Butikken planlegges på hjul, for å kunne pakkes raskt sammen når det dukker opp behov for å kunne kjøre en liten konsert, som Berteig sier.

Kaféen fører direkte over i utstillingsområdet. Det første året vil det her bli midlertidige utstillinger. For den nye hovedutstillingen åpner ikke før 23. juli 2015. Og den vil også få stadige endringer. For dette skal bli et hus der en vil få lyst til å komme igjen - og igjen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00