Hamar Arbeiderblads sjefredaktør Carsten Bleness lørdagskommentar «Vi trenger synlige kulturledere», som sto på trykk 31. oktober, har fått Teater Innlandets sjef Janne Langaas til å reagere. I en lengre kronikk i dagens debattsider sender hun ballen tilbake, og hevder avisenes nedprioritering av kulturjournalistikk er problemet.

«Hvor er kritikerne som har innsikt i og kunnskap om kunst, og ikke bare refererer en teaterforestillings innhold eller beskriver fargene på et maleri?» skriver Langaas.

Vanskelig å bli anmeldt

«Bør vi kreve at teatersjef Janne Langaas med jevne mellomrom klarer å få nasjonal medieomtale på sine forestillinger?» skriver Carsten. Langaas mener det er urimelig.

– Jeg har lyst til å si at jeg er helt enig i at kulturdebatten er ganske laber i landet her. Det mener jeg, og det er fint at han tar opp det. Samtidig tenker jeg at det er vanskelig å få gode kritikker. Vi ser at osloavisene nesten ikke beveger seg ut av Oslo, fordi de ikke har penger. Når Carsten sier at vi burde ha oslopressen på besøk, er ikke det fordi vi ikke forsøker, men fordi det er nedjustering og kutt i kulturbudsjettene i alle aviser. Og det synes jeg er ganske synd, sier Langaas.

– Vi ser det spesielt på premierer som ikke er på Hamar. Vi har trøbbel med å få Østlendingen og GD til å være med oss over fylkesgrensen. Det er ikke fordi journalistene ikke vil, men fordi det ikke finnes midler, sier Langaas.

Blir passiv av fokuset

– Du skriver at du alltid er tilgjengelig på telefon hvis journalistene ønsker en kommentar. Hva med å ta initiativet selv og delta aktivt?

– Det er sjelden vi går ut i avisen, og lager en ny sak. Det tenker jeg at vi godt kan være med på. Og vi kan sikkert bli bedre på det. Men samtidig er det ikke jeg som er journalist her. Jeg skal lage teater. Min agenda er at også avisen har et ansvar for å holde kulturdebatten varm. Jeg kan kjenne på at jeg har vært litt passiv, for det er så sjeldent noe i avisen som har med et kritisk blikk på kultur å gjøre, sier Langaas.

SE OGSÅ DEBATT SIDE 16

Les også
DEBATT Vi driver kulturpolitikk i praksis. Men hvor er medias interesse?
Les også
DEBATT Les sjefredaktør Carstens Bleness sin lørdagskommentar
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.