Skulpturen Storelgen er snart ferdig laget i Kina.

- Prøvemonteringen gikk bra. Nå skal den høypoleres, så den blir speilblank på overflaten, forteller kunstner Linda Bakke.

- Det gir en morsom effekt, perfekt for å ta selfies, sier hun.

Deretter er Storelgen klar for å shippes til Norge med båt i januar/februar.

- Det tar to måneder på containerskip før den er fremme, forteller Bakke.

Og vel i havn i Norge, blir elgen satt på lager, fram til Bjøråa rasteplass er ferdig. Når elgen skal sveises sammen for godt og monteres opp i Stor-Elvdal i løpet av sommeren, kommer seks kinesere for å gjøre jobben, med kran.

TRAFIKANTOPPLEVELSER

Linda Bakke har vært over i Kina én gang for å delta i produksjonen av elgen.

- De er utrolig dyktige. Det handler ikke bare om lav pris, men om at de har lange tradisjoner for denne type håndverk og for store, monumentale, figurative verk, forteller hun.

Allerede i 2010 startet hun med skisse for Storelgen. Den er det tredje leddet i Statens vegvesens prosjekt «Trafikantens opplevelser». De første to var utviklingen av elgportalen og de hundre fargerike elggevirene som er montert langs vegen gjennom Østerdalen.

- Det har vært en lang prosess med Storelgen, men Sparebanken Hedmark kunstfond har gitt to millioner i gave for å få produsert skulpturen, forteller Bakke.

«BRUKSKUNST»

Det 10,1 meter høye landemerket skal fungere som mental oppmerksomhetsvekker, spesielt for trafikanter på langtur. Det skal bedre trafikksikkerheten i området.- Den er så høy for å slå rekorden, «Mac the Moose» som står i Alaska og er 9.7 meter, forteller Bakke.

At kunsten får et «brukspreg» ved å fungere som trafikksikkerhetstiltak, er hun veldig fornøyd med.

- Det er optimalt, midt i blinken for meg. Det oppfyller mange funksjoner. Håpet er at elgen blir en milepæl og et referansepunkt, noe folk snakker om og har lyst til å stoppe ved, der den vil stå på hovedrasteplassen midt mellom Oslo-Trondheim. Her kan man ta en pause, strekke på beina, motvirke trøtthet - og forhåpentligvis unngå ulykker.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00