Skulpturen Storelgen er snart ferdig laget i Kina.

- Prøvemonteringen gikk bra. Nå skal den høypoleres, så den blir speilblank på overflaten, forteller kunstner Linda Bakke.

- Det gir en morsom effekt, perfekt for å ta selfies, sier hun.

Deretter er Storelgen klar for å shippes til Norge med båt i januar/februar.

- Det tar to måneder på containerskip før den er fremme, forteller Bakke.

Og vel i havn i Norge, blir elgen satt på lager, fram til Bjøråa rasteplass er ferdig. Når elgen skal sveises sammen for godt og monteres opp i Stor-Elvdal i løpet av sommeren, kommer seks kinesere for å gjøre jobben, med kran.

TRAFIKANTOPPLEVELSER

Linda Bakke har vært over i Kina én gang for å delta i produksjonen av elgen.

- De er utrolig dyktige. Det handler ikke bare om lav pris, men om at de har lange tradisjoner for denne type håndverk og for store, monumentale, figurative verk, forteller hun.

Allerede i 2010 startet hun med skisse for Storelgen. Den er det tredje leddet i Statens vegvesens prosjekt «Trafikantens opplevelser». De første to var utviklingen av elgportalen og de hundre fargerike elggevirene som er montert langs vegen gjennom Østerdalen.

- Det har vært en lang prosess med Storelgen, men Sparebanken Hedmark kunstfond har gitt to millioner i gave for å få produsert skulpturen, forteller Bakke.

«BRUKSKUNST»

Det 10,1 meter høye landemerket skal fungere som mental oppmerksomhetsvekker, spesielt for trafikanter på langtur. Det skal bedre trafikksikkerheten i området.- Den er så høy for å slå rekorden, «Mac the Moose» som står i Alaska og er 9.7 meter, forteller Bakke.

At kunsten får et «brukspreg» ved å fungere som trafikksikkerhetstiltak, er hun veldig fornøyd med.

- Det er optimalt, midt i blinken for meg. Det oppfyller mange funksjoner. Håpet er at elgen blir en milepæl og et referansepunkt, noe folk snakker om og har lyst til å stoppe ved, der den vil stå på hovedrasteplassen midt mellom Oslo-Trondheim. Her kan man ta en pause, strekke på beina, motvirke trøtthet - og forhåpentligvis unngå ulykker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.