Det er ikke alle som klarer å skape en ny 17. mai-tradisjon, men det har Erik Jacobsen gjort.
17. mai-feiringen på Sagatun er blitt en ny nasjonaldagsinstitusjon i Hamar. I løpet av tre år er dette blitt et arrangement som veldig mange sørger å få med seg. Og de koser seg om kapp der oppe på Sagatun, ikke bare på grunn av eggedosisen og Ragnar
Dyresen som Bjørnstjerne Bjørnson, men av hele arrangementet.
«17. mai-feiringen har mistet mye av sin egentlige grunntanke. Det blir for mye is, pølser og ballonger og for lite om frihetsdagen og Norge som selvstendig nasjon,» uttalte idéskaperen Erik Jacobsen til HA før årets Sagatun-feiring.
Til daglig er han «eiendomskonge» på Hamar, gjennom Hamar Eiendomsforvaltning, som eier en rekke eiendommer i byen. Men 17. mai sørger han for at nasjonalfølelsen svulmer på et av Hamars mest tradisjonsstolte steder, der Arvesen og Anker i 1860-årene drev Norges første folkehøgskole.
«Da jeg kjøpte hovedvillaen i det gamle folkehøyskoleanlegget som kommunen eier resten av, begynte jeg å interessere meg for hva som skjedde da skolen ble etablert,» fortalte han til HA.
«Sagatun ble snart et knutepunkt for tidens elite, «alle» var her: Bjørnstjerne Bjørnson, Ivar Aasen, Hulda Garborg, A.O. Vinje, Nina og Edvard Grieg. Bygningene leies i dag ut til kontorer, leiligheter og et brukerstyrt senter. Det hadde vært en idé, eventuelt i samarbeid med kommunen, å sette både husene og hageanlegget tilbake til opprinnelig stand, og tatt det i bruk til noe som gagner allmennheten. Gjerne kulturformål.»
Og det vil også være en idé som fenger i Hamar. For er det noe som får Hamar-følelsen til å bruse, så er det nettopp den gloriøse Sagatun-historien, da vi liksom sto midt i den nasjonale åndskampen.
Så etter at arrangementet på Stortorget 17. mai er over, går borgerne i mer eller mindre tog til Sagatun, der vertskapet og et 100-talls medhjelpere steller i stand hagefest med historiske tablåer og selvpisket eggedosis, for det synes de hører med til 17. mai-feiringen.
Egentlig er det en bragd bare det, å få 1.500 mennesker hvert år til å spise eggedosis, som ingen egentlig har spist de siste 30 årene, men som egentlig er litt godt likevel.
Det er godt, i hvert fall når omgivelsene er de rette. Og på Sagatun 17. mai er de tydeligvis kjemperette. Og det har Erik Jacobsen sørget for.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.