To ganger sørget Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester for å fylle Kirsten Flagstad-salen i kulturhuset onsdag kveld med til sammen nærmere 1.000 publikummere. Forventningene var høye, og etter applausen å dømme, inkludert noen spontane klappsalver, var det neppe mange som opplevde at de ikke ble innfridd. For Odd Nordstoga har bygget opp et rikt og personlig julerepertoar, og dette var en anledning til å øse av alle de kjente julerelaterte sangene hans.

Til opplegget hører Odd Nordstoga også som historieforteller. Det er utrolig mange gode muntlige poenger som drysses ut mellom sangene. Og knapt et sekund mister Nordstoga grepet på sitt publikum.

Så klart sitter alle og venter på «Det hev ei rose sprungen». Så var da også applausen stor og varm. Men egentlig gjaldt det hele konserten; den var varm og lun, stemningsfull, leken og lyrisk.

eget stoff

Kanskje henger populariteten sammen med at det er så inni granskauen hans eget stoff som han framfører. Det er ikke mange artister som har et så bredt stoff å framføre. Garden og skogen heme er med, og fjøset står omtrent like sentralt som Betlehem. Inniblant går turen til nisseland, for det er en del av den store sammenhengen det også. Til og med en tur til Italia, der Tarjei Vesaas står på stasjonen og venter på Halldis, er blitt med.

Gjennom årene har Nordstoga skaffet seg ry og posisjon som en av de sentrale julesangerne. For dette er et stoff han behersker fullt ut. Og når han som nå turnerer med Det Norske Kammerorkester, ledet av Terje Tønnesen, og de eminente musikerne Trygve Seim og Kåre Vestrheim, er det som han slipper seg løs og gjør juleinnspurten til både en personlig og meningsfylt reise. Jo visst er det stillferdig og dempet høytid over sangene. Men det er like mye humor og glede.

egen verden

I motsetning til så mange artister som ferdes langs vegene før jul, styrer Nordstoga ganske fritt utenom de mest kjente julesangene. La gå at de er her de også. Men alt er bygget inn i Nordstogas egen verden.

«Det verkar som folk likar at eg syng julesanger, og da gjer eg jo gjerne det», har han selv sagt om denne delen av virksomheten sin.

Og det ble bekreftet i Hamar kulturhus onsdag kveld. Folk likte det, og det var likesom ingen tvil om at Nordstoga også gledet seg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00