Hamar Arbeiderblad innbyr alle interesserte til å skrive en kort krimnovelle. De beste novellene skal trykkes i HA i tilknytning til påskeuka. For påsken er høytid for litterær krim her til lands.

Kravet til novellen, er at handlingen skal utspille seg i Hedmark. Og novellen må være kort, på opptil 10.000 tegn. Ut over det, er det fritt fram for spennende kriminelle opplegg.

Det er romanene som bærer krimutgivelsene. Men krimnovellen er også en form som blir stadig mer populær. Det ser en blant annet av at det nå foreligger flere årvisse samlinger av krimnoveller, som framfor alt utgis til påske.

Særnorsk påskekrim

Så hvorfor liker vi så godt å lese krim spesielt i påsken?

– Påskekrim er et norsk begrep som ikke noe annet land har maken til, sier Nils Nordberg, landets fremste kjenner av krimlitteratur.

– Det har vært gjort forsøk på å lansere et lignende begrep i Sverige, men uten at det har fått noe særlig gjennomslag, forteller han.

Grunnen til at påskekrim-tradisjonen har vokst seg så sterk her til lands, har sammenheng med nordmenns mange fridager i påsken, sier Nordberg.

– Og aller mest henger det nok sammen med den norske tradisjonen med å dra til fjells i påskeferien. For da må en jo ha med seg noe å lese.

Bergenstoget plyndret

Det påpekes også gjerne at krimromanen «Bergenstoget plyndret i natt» fra 1923 er avgjørende for en norsk påskekrimtradisjon. Romanen ble utgitt av pseudonymet Jonathan Jerv; bak navnet skjulte seg forfatteren Nordahl Grieg og forleggeren Nils Lie – som senere slo seg ned på Dusgaard på Ring.

For å lansere boka lørdag før palmesøndag i 1923, annonserte Gyldendal utgivelsen med en stor overskrift på avisenes førstesider, som om togrøveriet var en nyhetssak. Det heter at det var dette grepet som ga støtet til fenomenet påskekrim. I denne romanen utspiller også handlingen seg på fjellet i påsken.

Men det er ikke noe krav til handlingen i HAs påskekrimkonkurranse. Her er det fritt fram.

SLIK GJØR DU

Novellen må være på maks 10.000 tegn (med mellomrom).

Handlingen må utspille seg i Hedmark.

Det er fritt for alle å delta.

Send inn ditt manus på mail til kultur@h-a.no

Siste frist for å sende inn er 29.3.

De beste novellene settes på trykk i forbindelse med påsken.

En jury vurderer alle novellene og det venter premie for vinneren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.