BRUMUNDDAL: Det er ikke magi, det er hardt arbeid og 13 millioner kroner som har forvandlet Teatersalen, men resultatet er som et eventyr. Fra å være en sliten sal som tiden hadde løpt fra, er Teatersalen nå blitt til en moderne konsert-, teater- og konferansesal. Ingen risikerer lenger på pådra seg strekkskader for å få se det som skjer på scenen, og det er slutt på tung og dårlig luft. Det nye sammenleggbare amfiet sikrer fri sikt for alle, og ventilasjonsanlegget sørger for riktig temperatur og luftkvalitet.
De som trodde at et sammenleggbart amfi var bygget etter klappstolprinsippet, kommer til å bli virkelig overrasket over teppelagte trapper med lys og komfortable stoler med god beinplass til 323 personer. Foran amfiet er det plass til to stolrekker når orkestergraven er i bruk, og fire dersom den ikke er det. Dermed kan opptil 500 sitte godt og se godt på forestilling i Teatersalen samtidig.

Hull i veggen

- Det er nesten litt uvirkelig, sier kultursjef Asle Berteig.
Orkestergraven er for øvrig et kapittel for seg selv, Den er regionens største, med plass til opptil 70 musikere og trinnløs heving/senking av golvet, betyr graven en ny opplevelse for publikum, og ikke minst for musikerne. For å få inn en gravemaskin til å grave ut orkestergraven ble det slått hull på ytterveggen, og det ble gravd ut åtte store lastebillass med masse.
Om det ikke akkurat er noen som har svingt tryllestaven over den gamle Teatersalen, så er det litt magisk hvor fort forvandlingen har skjedd. Pengene ble bevilget i desember i fjor, vedtaket ble gjort i mars, og i april var det byggestart. Nå mangler det bare litt vasking og rydding, så er salen klar til bruk.

- Skikkelig moro

- Jeg er sikker på at den nye teatersalen gir et unikt grunnlag for et mangfold av gode kulturopplevelser for Ringsakers innbyggere i åra framover. Aktiviteten i teatersalen vil være helt sentral for å utvikle vår attraktivitet og dermed gi grunnlag for vekst i kommunen vår. Ringsaker har virkelig fått ei helt ny storstue, sier rådmann Jørn Strand.
Samtidig som den nye Teatersalen kan by på konferansefasiliteter som god bildekvalitet, god lydkvalitet og gode publikumsplasser i amfi, nytt ventilasjonsanlegg og varmeanlegg med fjernvarme, kommer det også en helt ny intim konsert- eller konferansefasilitet, nemlig Teaterfoajeen. Der er taket løftet og rommet pusset opp til det ugjenkjennelige.
- Det er rett og slett skikkelig moro å være kultursjef i dag, sier kultursjef Asle Berteig.

Kanskje blir det kino

Berteig forteller at lokale lag og foreninger fortsatt skal ha de samme gunstige leieprisene, samtidig som den økte kapasiteten gir langt høyere inntjeningsmulighet.
Kultursjefen legger vekt på at det er tilrettelagt for at salen fortsatt skal kunne brukes til det samme som før, men ønsker å dreie bruken mer i retning av konserter, teater og foredrag, men enn en festsal. Med noen tekniske tilpasninger kan det i framtida bli både Riksteater-besøk og kinoforestillinger i Brumunddal.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00