For diskusjonen bølger om Wenche-Britt Hagabakkens nye roman «Mor, jeg vil hjem», basert på hennes egen sykdomshistorie. Det startet da Cathrine Krøger i Dagbladet lørdag tok kraftige uttrykk i bruk i sin anmeldelse. «Det er sjelden jeg har lest en så uredigert og selvutleverende klagesang», skrev hun, og hevder at forlaget «ikke går av veien for å la mennesker i dyp mental nød utlevere seg selv.»

I torsdagens Hamar Arbeiderblad reagerte Per Skårderud, som presenterte seg som Wenche-Britt Hagabakkens «ledsager», kraftig på anmeldelsen.

– En måtte kanskje regne med at det kunne skje, men jeg synes det var drøyt, sier han. – Det er greit at kritikere uttaler seg om boka, men ikke stigmatisere en person.

HER kan du lese Skårderuds innlegg i HA.

Forleggeren

– «Mor, jeg vil hjem» er en roman om å prøve å finne igjen meninga med livet etter å ha blitt rammet av livstruende sjukdom, og etter å ha mistet en av sine nærmeste, sier Trygve Åslund, forlagssjef for skjønnlitteratur og dokumentar i Aschehoug, som har utgitt boka.

– Den handler om å reise seg og finne igjen seg sjøl etter å ha sett døden i kvitauget. Det er Wenche-Britts personlige historie, men hennes språklige vidd og fortellertalent hever stoffet til noe som angår oss alle. Det er sjelden vi får så nære og troverdig skildringer fra mennesker som har blitt rammet av så dramatisk sjukdom.

Kritikeren

– Jeg vil ikke si at anmeldelsen er ufin, men den er helt klart brutal, sier Cathrine Krøger.

– Så jeg skjønner at Per Skarderud reagerer. For det er egentlig grotesk å skulle anmelde andre menneskers smerte. Men hun har valgt å gi ut boka som skjønnlitteratur, og må finne seg i at det er som skjønnlitteratur den må bli bedømt.

– Wenche-Britt Hagabakken er en forfatter jeg har fulgt tett og jeg er glad i bøkene hennes. Men jeg opplevde at i den nye boka går hun over en strek, sier Cathrine Krøger.

Her kan du lese HAs omtale av Hagabakkens siste roman.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00