En langfingret fugl med gullfjær, to ikke spesielt sympatiske prinser, en søt snakkende rev, spenstig musikk, og en bar som byr på evig lykke, bare du betaler. Det er noen av elementene i «Gullfuglen», som er årets romjulsteater. Mandag var det førpremiere, første ordinære forestilling er 28. desember. Med dette har Turnékompaniet levert et nytt flott eventyrspill, på høyde med de beste de har satt opp.

Med det er også ringen sluttet på et vis for Turnékompaniet. For det var med «Gullfuglen» i 1988 at friteatergruppa som da kalte seg Turnéteateret Kompaniet begynte «sin lange og snublete vei inn i Teater-Norge», som Anders Kippersund sier.

Men snubling er det lenge siden de drev med, og «Gullfuglen» er blitt et ganske så strøkent eventyrspill med alle ingrediensene godt ivaretatt, inkludert snille dyr, grøssende slemme troll og ikke så veldig smarte kongelige.

Kråke

Pluss altså denne gullskimrende dansende kråka, eller hva hun er, men stilig er hun uansett. Og dessuten er hun den mest spennende skikkelsen av alle i stykket, for de andre er stort sett ganske entydig dumme, snille eller slemme, men hun med gullfjæra er vanskeligere å fange betydningen av. Og det er en styrke, for hun er – blant annet – selveste bæreren av eventyrets fabulerende magi.

Men dårlige vilkår har hun unektelig, for trollverdenen både suger krefter og napper fjær. Men danseren Anne Oortwijn skaper en lysende drømmeskikkelse av fuglen med rikelig rom for magi og mystikk.

Troll

Ved siden av selve gullfuglen er det trollverdenen som gjør størst inntrykk. Anne Bolette Stang-Eng gjør en fantastisk trolldronning, så skummel at det vil nok være greit for bitte små teatergjengere å ha en voksen i nærheten. Men en såpass dose skummelhet må en nok tåle der det er noe som står på spill, og det må det være.

Forresten spiller Anders Kippersund den samme rollen som han gjorde i den første versjonen for snart 30 år siden, nemlig det største og dummeste trollet. Og det gjør han med bravur.

Fakta

Av: Turnékompaniet

Regi: Inga-Live Kippersund

Manus: Inga-Live Kippersund og Johanne Nesdal

Komponist: Eivind Strømstad

Medv: Jonas J Tomter, Trine Nyhus Lørum, Sarah Jaggi, Ann-Elin Lium, Ingrid N Stenersen, Anne Oortwijn, Anders Kippersund ogflere. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.