• Håkon Busterud: Har arrangert platemesse i Hamar siden 1992.

Det vrimlet av platesamlere og musikkentusiaster inne i festsalen på Hamar Teater klokken elleve lørdag formiddag. Her var det første mann til mølla, og mange var tidlig ute for å gjøre et scoop. Lyden av de iherdige hendene som bladde i kasser fulle av LP-er, og smattingen fra plastcover, fylte rommet. Jakten var i gang, og mange visste hva de var ute etter. Skravlingen og diskusjonen om hvorvidt Dylans nye verker er gode eller ikke stilnet til, da begivenhetens arrangør, Håkon Busterud, grep mikrofonen.

musikk som hobby

-Det er tjuefemte år på rad at vi arrangerer platemesse her i Hamar, forteller den lokale platesamleren.

Som mange av de andre musikkentusiastene i rommet har Håkon Busterud samlet på plater lenge. Helt siden -69, legger han til.

- Vi har leid lokaler, og profitten på inngangspengene holder ikke engang til en sixpack med øl. Dette er en hobby og handler ikke om omsetning. Folk selger plater de har til overs, så de kan kjøpe nye plater til samlingen sin. Besøkstallet ligger som regel på mellom 130 og 200.

Vinyl er tilbake

De siste årene har interessen for vinyl økt betydelig, og det samme gjelder salget. De bøyde hodene som nistirrer ned i gamle bruskasser og pappesker, er levende eksempler på en gruppe mennesker som ikke tilfredsstilles av Spotify, og lignende streamingtjenester. Dette er et annet forhold til musikken, men hva er det som gjør vinylplater så spesielt?

- Jeg begynte å samle på plater i fjor sommer, fordi det er tøft med gammel musikk, gamle plater og platespillere, forteller 17 år gamle Anders Øvredahl Sundkogen, som leter etter Curtis Mayfield og Tom Petty plater.

Han synes platemessa er et godt opplegg, og konstaterer at det er mye trafikk. Det var mange forskjellige sjangere å velge mellom, i kassene som sto på rekke og rad i lokalet. Platene er ofte alfabetisk organisert, i kassene, slik at den som vil ha Black Sabbath leter bak merkelappen «B». -Tina Turner ved «T». Spesielle ønsker kunne ropes opp over høyttalersystemet. Det er nok mange gamle hippier i Hamar, for «The Incredible Stringband» var visst høyt ettertraktet. Det sies at platene fortsatt snurrer der hjemme i stuene, og at årets platemesse i Hamar var en suksess.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.