Her er Heidi Lindes «Talte dager», med en samling portretter festet til en skjør rød tråd.

Nærmere tre hundre sider henger på avtrekker’n; en setning på seksten ord, på side elleve, enkelt, men elegant konstruert, korrekt plassert, ytterst på stupebrettet.

Et kakaokrus, en kurv med rundstykker, en skål med eggerøre og en ny gulost feies av bordet og smæsjes utover kjøkkengulvet i en mor-datter-kollisjon. Tenåringen Kaja blir for mye for moren Liv Karin – og datteren forsvinner ut av døra, moren blir igjen, med sin egen mentale oppvask – og forfatter Heidi Linde leier oss på en liten rundtur for å presentere sitt galleri. Det gjør hun effektivt, og når sidetallet viser tjue – så er den jobben, i det meste, gjort – og vi skjønner utmerket godt hvor vi står.

Byggverket «Talte dager» er satt opp etter skolens regler, og historien gis drivstoff gjennom skifte både mellom karakterer og hopping i tid. Stødig gis vi historiene; om Liv Karin, Jonas, Ivan, Ingeborg, Lykke og Kaja …

Det er enkelt å tro på Heidi Linde. Vi er helt inntil en hverdag vi alle kjenner oss igjen i. Men to spørsmål gnager, der vi dilter etter våre nye bekjente: er historiens motor, karakteren Kaja, hennes situasjon og posisjon, gjort tydelig sterk nok? Og hvorfor treffer ikke uroen oss skikkelig?

Beskrivelsen «Norges fremste feelgood-forfatter» er blitt hengende ved Kongsvinger-forfatteren Heidi Linde. Kanskje med god grunn. Historien «Talte dager» burde plaget oss mer. Kanskje ble det litt for rent, pent og ordentlig …?

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.