«Monofon» – en festival viet monologen som uttrykksform, er for tida Hamars eneste teaterfestival. Og den har lagt på seg kraftig siden sist. Da første utgave av «Monofon» ble holdt for ett år siden, var det et tre dagers forsøksprosjekt med scenekunstnere mutters alene i møte med publikum. I år er det langt flere utøvere og langt flere programposter i løpet av de fem festivaldagene.

– I fjor var det et par hundre publikummere som fikk med seg festivalen, eller deler av den. I år er målet et atskillig større publikumstall, sier produsent Johanne Margrethe Kippersund Nesdal.

Urpremière

– Vi tøyer monologbegrepet rimelig langt, og har både slampoesi, musikk og lyrikk på programmet i tillegg til klassiske monologforestillinger, sier Johanne Kippersund Nesdal.

– Monofon gir plass til både unge stemmer og etablerte kunstnere, og på programmet står både lokale utøvere og scenekunstnere inn- og utland.

En urpremière på årets festival er Camilla Brandts monolog «Snø på Amygdala». Med dette gjør hun sin debut som skuespiller med et stykke hun har skrevet selv. Frode Berntzen spiller gitar og Trine Nyhus Lørum har regi.

Ellers skulle Kate Pendry ha vært en av attraksjonene i år, men har måttet melde avbud.

Mye Musikk

Til å være en monologfestival, er det stor satsing på musikk. Blant innslagene er Frank Eriksen og Kasper Værnes «Uroen reiser hodet», Esther Orkester og Georg Reiss’ «Reiss alene». Marthe Werring Holmern deltar med forestillingen «Meningen med sangen».

Geir Lund avslutter det hele med plateslippkonsert på søndagskvelden 21. januar.

Samarbeid

En rekke samarbeidsprosjekter preger også årets festival. Blant samarbeidspartnerne er Teater Innlandet, Teater i Glomdal, RingsakerOperaen, dramalinja på Stange vgs. og Teatret Vårt i Ålesund. Teater i Glåmdal deltar med en forestilling av og med Sten Bjørge Skaslien Hansrud, basert på Tommy Skoglunds bok «Våkne som en del av naturen».

«Laboratorium» er et programinnslag som går flere dager; dette er festivalens åpne scene, der scenekunstnerne presenterer ferske ting de forsker på.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.