Til tross for at Morten Tyldum fikk fem Golden Globe-nominasjoner, vant ikke "The Imitation Game" noen pris, ei heller den svenske filmen "Turist" med norske Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju i to av hovedrollene.

Men han ble nominert til Oscar  i den gjeveste av de to og som i år deles ut i Los Angeles søndag 22. februar.

Det er allerede klart at den rene norske kandidaten er ute i og med at Bent Hamers "1001 gram" ikke var med på Det amerikanske filmakademiets "shortlist" over ni produksjoner i kategorien beste fremmedspråklige film.

Men Ruben Östlunds "Turist" sto der, og dermed er den fortsatt aktuell når de fem filmene som går videre, kunngjøres.

Kove for tredje gang

Den eneste norske kandidaten som allerede er garantert med i Oscar-racet, er den norske animasjonsregissøren Torill Kove, som har vokst opp på Hamar, men bor i Montreal i Canada.

Hun har faktisk muligheten til å vinne sin andre Oscar. I 2007 vant hun med den animerte kortfilmen "Den danske dikteren". Nå er hun igjen nominert i samme kategori for kortfilmen "Me and My Moulton" som en av fem produksjoner.

Regissør Torill Kove er i Canada, og svarer dette på hva en tredje Oscar-nomiasjon betyr for henne:

-Dette oppleves utrolig bra! Jeg er veldig glad for dette både for Moulton og meg, og for Mikrofilm og NFB og alle de dyktige og talentfulle folkene som har bidratt til filmen. De er verdens beste kolleger. Det er vanskelig å si hva en slik nominasjon har å si for meg som filmskaper. Jeg har så mange animasjonsfilmer i tankene som jeg har lyst til å lage. Men det gir jo god vind i seilene for si det slik. "It's good for moral", sier Torill Kove som dermed skal til Los Angeles og prisutdelingen i februar.

- Det blir spennende, gøy og nervepirrende – alt på en gang, sier Kove. 

I 2000 ble hun også Oscar-nominert, men vant ikke med kortfilmen "Min bestemor strøk kongens skjorter".

Den 87. Oscar-utdelingen finner sted i Dolby Theatre i Hollywood og blir direktesendt til mer enn 225 land og regioner. 

Åtte nominasjoner

Morten Tyldum klarte torsdag en bedrift ingen norsk regissør har vært nær – å plante Norge solid i Oscar-racet med hele åtte nominasjoner.

Tyldums mobiltelefon eksploderte med gratulasjoner da han skrudde den på etter å ha landet i London torsdag ettermiddag. Mens han var i lufta, tikket nominasjonene inn, en etter en.

– Det er fantastisk. Det er nesten uvirkelig. Det er det man håper og drømmer om at en dag i livet skal skje, sier Tyldum på telefon til NTB fra Heathrow.

– Og så åtte nominasjoner!

Nest flest

«Birdman» og «The Grand Budapest Hotel» fikk flest nominasjoner med ni hver. Men Tyldum kom foran Clint Eastwoods «American Sniper» og Richard Linklaters «Boyhood», som begge fikk seks.

Kategoriene som Tyldums film «The Imitation Game» ble nominert i, er: beste film, regi, mannlige hovedrolle, kvinnelige birolle, tilrettelagte manus, originalmusikk, filmredigering og produksjonsdesign.

Allerede i november i fjor var det dessuten klart at Torill Kove er nominert for tredje gang i kategorien beste animerte kortfilm, i år med «Me and My Moulton». Hun er til nå den eneste norske regissøren som har vunnet Oscar. Det var med «Den danske dikteren» i 2007.

Nominasjonene, som er valgt ut av over 6.000 medlemmer av Det amerikanske filmakademiet, ble kunngjort i Beverly Hills i Los Angeles torsdag morgen lokal tid.

– Betyr mye

Tyldum forteller at det var en spesiell opplevelse å sitte på flyet og skjønne at hele verden nå visste hvem som var nominert, mens han selv måtte vente til flyet landet, så han kunne skru på mobilen.

Nominasjonen for beste regi betyr mye for ham.

– «The Imitation Game» er tross alt en liten film i amerikansk sammenheng. Nesten alle av mine favorittregissører har film ute i år. Det å være blant de fem som faktisk blir nominert, er en utrolig ære. Det er fantastisk.

Hans hovedrolleinnehaver Benedict «Sherlock Holmes» Cumberbatch var ikke mindre begeistret.

– Jeg er så glad og beæret for denne anerkjennelsen. Å ringe foreldrene min, som begge er skuespillere, og fortelle dem at deres eneste sønn er blitt nominert til en Oscar, er ett av de stolteste øyeblikkene i mitt liv, sa Cumberbatch ifølge Reuters.

Filmens produsenter takket også akademiet.

– Å fortelle Alan Turnings historie var en opplevelse for livet, og vi trodde aldri at det ville føre oss hit, sa de.

Historisk

Kulturminister Thorhild Widvey (H) var raskt ute med å gratulere Tyldum.

– Han er historiens første norske regissør som har fått en slik anerkjennelse, og forhåpentlig vil han bane vei for enda flere dyktige norske filmfolk både foran og bak kameraet i internasjonal filmindustri. Jeg krysser fingrene for Morten Tyldum i Oscar-utdelingen i februar, sa hun og sendte samtidig sine gratulasjoner til Torill Kove.

Begge de norske regissørene arbeider i utlandet. Filminstituttdirektør Sindre Guldvog bemerker til det at film opererer i en global verden.

– At noen av de flinkeste vil finne det naturlig å ha base i utlandet, tenker jeg vi skal se positivt på. Det viser at det er gode muligheter for å nå helt opp, også for dyktige fagfolk, selv om de kommer fra lille Norge, sier han.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.