Det beste juleølet for meg er det ølet som ikke først og fremst er ment som følge til mat, men snarere som en egen dessert, som et lite glass natt til første juledag når alt er stille og du sitter igjen alene i stua. Da er det godt med noe mørkt, fyldig, lett sødmefullt, som kanskje tåler en liten bit god sjokolade eller ei tørr julekake ved siden av.

For 54 kroner kan du spasere ut av Vinmonopolet med ei flaske Berentsens Jule Avec. Den er 0,33 av størrelse og har et innhold med voksne ni volumprosent alkohol. Hos meg er dette ølet en tradisjon. Jeg setter alltid av et par flasker av dette ølet til romjulsnytelse.

Det brunsvarte brygget i glasset har et bløtt, mjukt anslag og sladrer i liten grad om at det er et seriøst sterkt øl vi snakker om her. Dette ølet drikkes ikke med bare ensifret temperatur, her må det til i alle fall 10 grader for at all smak av kaffe, karamell og tørket frukt skal få blomstre og glede ganen din mens du nyter det i små, små slurker. For husk; dette er være god mot seg selv-ølet til mor og far etter at støvet har lagt seg og kampene er over. Du kan bygge deg en stol av sunnrevet julepapir, synke ned mellom til og fra-lappene og velsigne ditt indre med en slurk av Berentsens Jule Avec.

Da er det jul. Da senker freden seg, og du blir salig. Jeg mener å huske at Jule Avec i fjor føltes noe kraftigere og fyldigere, men smakskarakteren er den samme og jeg setter som alltid av ei flaske av denne og ei flaske fra et annet norsk bryggeri som leverer en klassiker til julenatta. Det er godt å kjenne på tradisjonen når den gjør så godt som denne gjør.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.