Det beste juleølet for meg er det ølet som ikke først og fremst er ment som følge til mat, men snarere som en egen dessert, som et lite glass natt til første juledag når alt er stille og du sitter igjen alene i stua. Da er det godt med noe mørkt, fyldig, lett sødmefullt, som kanskje tåler en liten bit god sjokolade eller ei tørr julekake ved siden av.

For 54 kroner kan du spasere ut av Vinmonopolet med ei flaske Berentsens Jule Avec. Den er 0,33 av størrelse og har et innhold med voksne ni volumprosent alkohol. Hos meg er dette ølet en tradisjon. Jeg setter alltid av et par flasker av dette ølet til romjulsnytelse.

Det brunsvarte brygget i glasset har et bløtt, mjukt anslag og sladrer i liten grad om at det er et seriøst sterkt øl vi snakker om her. Dette ølet drikkes ikke med bare ensifret temperatur, her må det til i alle fall 10 grader for at all smak av kaffe, karamell og tørket frukt skal få blomstre og glede ganen din mens du nyter det i små, små slurker. For husk; dette er være god mot seg selv-ølet til mor og far etter at støvet har lagt seg og kampene er over. Du kan bygge deg en stol av sunnrevet julepapir, synke ned mellom til og fra-lappene og velsigne ditt indre med en slurk av Berentsens Jule Avec.

Da er det jul. Da senker freden seg, og du blir salig. Jeg mener å huske at Jule Avec i fjor føltes noe kraftigere og fyldigere, men smakskarakteren er den samme og jeg setter som alltid av ei flaske av denne og ei flaske fra et annet norsk bryggeri som leverer en klassiker til julenatta. Det er godt å kjenne på tradisjonen når den gjør så godt som denne gjør.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00