Også denne fredagen drikker vi norsk fra et lite bryggeri i ølspalten. Vi våger å bruke det mildt klisjéfylte begrepet kortreist, og, om dette ølet fra Finnskogen mikrobryggeri.

Stouten fra Finnskogen er tilgjengelig hos Vinmonopolet i begrenset opplag nå. Den kommer på halvlitersflaske, holder 6,1 prosent alkohol og er priset til 66 kroner.

Finnskogen mikrobryggeri har hentet inspirasjon fra eldre tider når de har brygget sin stout med en andel rugmalt i mesken. Skogsfinnene som innvandret til Finnskogen for flere hundre år siden drev en type skogbruk der de tok ut det beste tømmeret, brant ned resten og sådde korn i askebunnen som ble igjen. Svedjerug het rugsorten de sådde. Det er ikke svedjerug i finnskogstouten, men bryggeriet er inspirert av sin lokale historie.

Den er svart og fin som en stout skal være, rugstouten fra sørfylket. Jeg bruker ikke å legge skjul på at jeg liker mørkt øl som kiler nesen med lukter av kaffe, sjokolade og den slags herligheter. Det gjør denne stouten og, om enn i noe mildt omfang. En stout skal, synes jeg, være en real munnfull med snadder. Den skal føles og kjennes og vektes i ganen, og finnes hakket tyngre enn mye annet. Mener jeg da. Der kommer rugstouten fra Finnskogen litt til kort. Den har de riktige smakskarakteristikkene, bevares, men den klatrer ikke helt øverst på ølpallen fordi det mangler litt fylde og tyngde i ølet.

Finnskognatt rugstout er et godt og greit øl altså, bryggeriet er inne på noe bra her selv om de ikke helt løfter den til ølhimmels. De gode smakene har de i stor grad funnet fram til. Får de bare løftet ølet et hakk ved å tilføre det den rette munnfølelsen og, så har de noe av en vinner, faktisk. Vi heier på Finnskogbryggeriet og alle de andre småbryggeriene. Jammen er det mange flinke ølbryggere i små foretak i dette landet.

Finnskognatt rugstout

Finnskogen Mikrobrygg.

TERNING: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00