Vi som er glad i hester holder Frydenlund høyt for bruken av ølhester i logoen. Men selv om det jo egentlig bare er navnet som minner om det tidligere storhetsbryggeriet fra Oslo, som jo for lengst er spist opp av Ringnes, så har Frydenlund fortsatt en egen klang. Og ukens øl er liten klassiker.

Noe av det første ølet jeg ble introdusert for etter at vi hadde fylt 18 og fått lov til å drikke, var Frydenlunds fatøl. Det syntes vi den gangen var et godt øl. Og det synes jeg for så vidt fortsatt, i alle fall til sitt bruk. Nå er en sterk exportvariant tilgjengelig på 0,33-boks hos Vinmonopolet. Den holder 5,4 prosent og koster 30 kroner.

Frydenlund fatøl er klar og ren som en fjellbekk i juni. Dønn transparent og gyllen i stilen bygger den seg opp i glasset med en myk skumhatt på toppen. Den lukter mildt og lett søtlig av malt. Umiddelbart når jeg drikker av det merker jeg meg at den lille ekstra alkoholprosenten er til stede. Ølet føles kraftigere enn sin undergjærede butikkbror. Den har mer volum i smaken, fortsatt den karakteristiske, litt metalliske kornsmaken og rund, fin maltkarakter med temmelig moderat bitterhet. Den er lett å like.

Frydenlund fatøl som halvliter er superklassisk øl i påskeveggen og ellers på terrassen når den omsider kan gjenåpnes. Det er et ukomplisert øl som fungerer fint til mange typer mat, og som er en kjempefin tørsteslokker. Sterkvarianten har en noe mer utviklet personlighet enn butikkølet. Ølet er foreløpig plassert i polets testutvalg. Det vil si at for å kvalifisere seg til fast hylleplass, må disse varene selge et visst minimum i løpet av seks måneder. Jeg er usikker på om denne har karakter nok i øloverfloden. Men den er ganske god.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.