Jeg henter fram en liten perle fra polets spesialslipp 31. mars i dag. Til tross for at dette ligger noe tilbake i tid nå, har Vinmonopolet i Hamar fortsatt igjen en god del av noen av bryggene som ble sluppet i begrensede partier.

Gulden Draak fra belgiske Brouwerij van Steenberge er ukens øl i HA. En 10,5 prosent sterk sak på tett hvit 0,33-flaske til cirka 70 kroner.

Navnet skal dette ølet visstnok ha fått som inspirasjon fra navnet på skipet til en norsk vikingkonge på 1100-tallet. Jeg vet ikke hva slags kvaliteter det var på ølet denne vikingen hadde tilgang på der han holdt til. Men dersom det skulle være noe i nærheten av Gulden Draak, så kan jeg konstatere at man slettes ikke hadde det så galt på 1100-tallet.

For dette er et nydelig øl. Det er sterkt og rødbrunt. Ser egentlig ut som tradisjonelt norsk juleøl når man får det over i glasset. Men det er helt til du smaker på det. Da åpenbarer seg en sval, rund, nydelig og kompleks sammensetning av fruktige, belgiske gjærtoner og en karamellaktig, rund tone fra maltet. Det er bemerkelsesverdig hvor lite man reflekterer over den høye alkoholen når man nyter av den runde, flotte smaken på dette brygget. Ølet er, i tillegg til primærgjæring, gjæret en gang til med vingjær.

Gulden Draak er et aldeles nydelig øl. Det burde kunne appellere til flere enn oss som generelt er begeistret for belgisk bryggekunst. Siden det er et øl som kom i spesialslippet, vil tilgjengeligheten være begrenset. Både i antall og i tid. Det er et øl jeg vil formode vil kunne holde seg og kanskje også utvikle seg litt under lagring. Men smaksmessig er det ingen grunn til å spare det, for dette er pur nytelse i hver eneste lille slurk.

Perfekt å nippe til med min favorittbelgier Poirot på TV. Og i bunn og grunn et ganske perfekt øl.

Les også vår ferske vintest: Vårslipp på polet - sol i hver dråpe

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.