Jeg henter fram en liten perle fra polets spesialslipp 31. mars i dag. Til tross for at dette ligger noe tilbake i tid nå, har Vinmonopolet i Hamar fortsatt igjen en god del av noen av bryggene som ble sluppet i begrensede partier.

Gulden Draak fra belgiske Brouwerij van Steenberge er ukens øl i HA. En 10,5 prosent sterk sak på tett hvit 0,33-flaske til cirka 70 kroner.

Navnet skal dette ølet visstnok ha fått som inspirasjon fra navnet på skipet til en norsk vikingkonge på 1100-tallet. Jeg vet ikke hva slags kvaliteter det var på ølet denne vikingen hadde tilgang på der han holdt til. Men dersom det skulle være noe i nærheten av Gulden Draak, så kan jeg konstatere at man slettes ikke hadde det så galt på 1100-tallet.

For dette er et nydelig øl. Det er sterkt og rødbrunt. Ser egentlig ut som tradisjonelt norsk juleøl når man får det over i glasset. Men det er helt til du smaker på det. Da åpenbarer seg en sval, rund, nydelig og kompleks sammensetning av fruktige, belgiske gjærtoner og en karamellaktig, rund tone fra maltet. Det er bemerkelsesverdig hvor lite man reflekterer over den høye alkoholen når man nyter av den runde, flotte smaken på dette brygget. Ølet er, i tillegg til primærgjæring, gjæret en gang til med vingjær.

Gulden Draak er et aldeles nydelig øl. Det burde kunne appellere til flere enn oss som generelt er begeistret for belgisk bryggekunst. Siden det er et øl som kom i spesialslippet, vil tilgjengeligheten være begrenset. Både i antall og i tid. Det er et øl jeg vil formode vil kunne holde seg og kanskje også utvikle seg litt under lagring. Men smaksmessig er det ingen grunn til å spare det, for dette er pur nytelse i hver eneste lille slurk.

Perfekt å nippe til med min favorittbelgier Poirot på TV. Og i bunn og grunn et ganske perfekt øl.

Les også vår ferske vintest: Vårslipp på polet - sol i hver dråpe

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00