Hansa har lenge vært noe av en vinner i nisjemarkedet i dagligvarehandelen med sin gode white IPA. Etter min mening et av de aller beste butikkjøpene i øl-Norge.

Nå lanserer Nøgne Ø en polvariant av white IPA. Solgløtt kaller de den. Ølet kommer på halvlitersflaske og koster 70 kroner. Alkoholprosenten er på 6,5. Vi snakker helt standard overgjæret aleprosess.

Som sagt liker jeg Hansa sin white IPA veldig godt. Så jeg var veldig spent på hvordan et par prosent ekstra og Nøgne Ø sin takning på stilen ville bli. Nøgne Ø er generelt et bryggeri man har, og har lov til å ha, visse forventninger til.

Med en bitterhetsskala på 40 IBU er IPA-innslaget i Solgløtt ganske merkbart. Der butikkhansaen føles mer som et hveteøl med en tvist, føles Solgløtt kanskje mer «komplett» og robust. Det lukter friskt og godt av tropefrukt og humleherligheter. Fargen er gulbrun og ølet er – til ufiltrert å være – nokså transparent. Når man tar et øl opp til 6,5 volumprosent så får det udiskutabelt større muskler. Og det merkes i dette ølet.

Her finnes rikt av egenskaper som gjør det til et matøl med bredt anvendelsesområde. Og som et sommerøl, jeg misliker begrepet fordi det er befengt med boksblask som nordmenn tyller i seg, er dette helt ypperlig. Det er friskt og det er veldig godt.

Nøgne Ø leverer en white IPA som scorer høyt hos meg. Det er et realt terrasseøl av høy kvalitet, og det er et supert grilløl til den årstiden som vi nå endelig er på tur inn i. Ølet er i Vinmonopolets partiutvalg, så gudene vet hvor lenge det blir tilgjengelig. Men det er mulig Nøgne Ø burde brygge det i sitt standardsortiment. kanskje til og med prøve seg på en butikkvariant og?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00