Denne fredagen byr jeg dere på en helt spesiell ølopplevelse. Jeg har vært innom Vinmonopolet og plukket fra de spennende kassene som utgjør oktober måneds spesialslipp. Der er det mye spennende, mye rart og mye dyrt.

Ukens øl i HA er en 15 prosent sterk whiskybastard fra Brewdog. Paradox Islay heter den, og whiskykjennere skjønner at når det står Islay på brygget, så snakker vi et nokså macho smaksbilde. Paradox Islay kommer på 0,33-flaske pakket i svart pappeske, og den koster 149 kroner.

Fundamentet i dette meget spesielle ølet er en imperial stout. Som jo også er en ganske robust ølopplevelse i seg selv, som regel. Skottene i Brewdog brygger stouten med reale mengder malt som gir den preg av brent tre og ultramørk sjokolade. Etter bryggeprosessen er ølet lagret på whiskyfat fra Islay i 178 dager, og det er der det får sin rustikke, røykfylte Islay-karakter.

Ølet er så sterkt at det nesten føles som å drikke brennevin. Smaksbildet forsterker selvsagt det inntrykket. Dette er et øl som er helt avhengig av å bli drukket på tosifret temperatur for at kompleksiteten skal komme fram. Drikk det gjerne i et noe avsmalnet tulipanglass. I starten av min smaking syntes jeg det var for mye whiskykarakter og for lite igjen av imperial stout i smaksbildet. Dette endret seg noe etter hvert som ølet fikk åpnet seg litt opp. Maltwhiskyelskere, og da særlig de med en hang mot Islay, vil trolig kunne kose seg meget med dette ølet. Det koster jo en god del penger, og en kan alltids diskutere om det er verdt det. men husk da at denne er sterkere enn vin, og dette er kanskje den eneste enheten du drikker den kvelden. Den varer lenge. Whiskykarakteren er sterk, på grensen til i overkant dominerende. Men gi det luft, riktig glass og litt tid. Så får du en rimelig spesiell ølopplevelse med Paradox Islay fra Brewdog.

Paradox Islay

Brewdog

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.