• Femmer: Porteren fra Balder brygg får en femmer på terningen.

For noen dager siden var det spesialslipp for øl hos Vinmonopolet. Kassevis med ulike øl i begrenset opplag er satt fram hos utvalgte pol, blant annet det på Hamar.

Det er masse spennende ting fra de utenlandske bryggeriene i slippet. Jeg har imidlertid plukket et norsk øl for denne fredagens ølspalte, og da et øl jeg synes passer perfekt til årstiden.

Ølet vi drikker er porteren til Leikanger-bryggeriet Balder, og da snakker vi Sogn og Fjordane. De har brygget øl siden 2012, og har nå flere sorter inne på polet. Porteren er altså et øl som kom i spesialslippet. Den holder seks prosent, og koster 63 kroner for en 0,33-flaske.

Litt interessant er det at Balder brygg sender ut en porter, som er en overgjæret aletype. For hos Balder har de nærmest spesialisert seg på lagertyper, altså undergjæret øl. I porteren bruker de som vanlig er ulike former for røstet malt og sjokolademalt, og det gir et mørkt, så godt som svart øl. Kullsyreinnholdet er moderat, og ølet gir fra seg bare en liten, liten skumhatt som raskt forsvinner og avdekker en flate av øl som lukter fint av det gode maltet.

Balders karakteristikk er slik jeg liker en god porter. Den har innslag av mørk kaffe og sjokolade og små hint av vanilje. Den er kanskje en av de mykere og snillere portere jeg har drukket på en stund, ølet føles mykt som melk i munnen. Og jeg kan knapt tenke meg et bedre dessertøl i disse salte rakfisktider enn porteren fra Balder. Den smører ganen og varer også en god stund.

Dette bryggeriet viser at de også takler overgjæret øl. Alt i alt har Balder brygg stelt i stand en myk og fin porter som selv om den kanskje kunne hatt litt mer «slitekant» byr på en veldig hyggelig ølopplevelse. Jeg gjentar til det kjedsommelige at du ikke skal drikke den for kald, men det har vel de fleste lært seg til nå. God porter utbedes.

Porter

Balder brygg

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00