• Femmer: Porteren fra Balder brygg får en femmer på terningen.

For noen dager siden var det spesialslipp for øl hos Vinmonopolet. Kassevis med ulike øl i begrenset opplag er satt fram hos utvalgte pol, blant annet det på Hamar.

Det er masse spennende ting fra de utenlandske bryggeriene i slippet. Jeg har imidlertid plukket et norsk øl for denne fredagens ølspalte, og da et øl jeg synes passer perfekt til årstiden.

Ølet vi drikker er porteren til Leikanger-bryggeriet Balder, og da snakker vi Sogn og Fjordane. De har brygget øl siden 2012, og har nå flere sorter inne på polet. Porteren er altså et øl som kom i spesialslippet. Den holder seks prosent, og koster 63 kroner for en 0,33-flaske.

Litt interessant er det at Balder brygg sender ut en porter, som er en overgjæret aletype. For hos Balder har de nærmest spesialisert seg på lagertyper, altså undergjæret øl. I porteren bruker de som vanlig er ulike former for røstet malt og sjokolademalt, og det gir et mørkt, så godt som svart øl. Kullsyreinnholdet er moderat, og ølet gir fra seg bare en liten, liten skumhatt som raskt forsvinner og avdekker en flate av øl som lukter fint av det gode maltet.

Balders karakteristikk er slik jeg liker en god porter. Den har innslag av mørk kaffe og sjokolade og små hint av vanilje. Den er kanskje en av de mykere og snillere portere jeg har drukket på en stund, ølet føles mykt som melk i munnen. Og jeg kan knapt tenke meg et bedre dessertøl i disse salte rakfisktider enn porteren fra Balder. Den smører ganen og varer også en god stund.

Dette bryggeriet viser at de også takler overgjæret øl. Alt i alt har Balder brygg stelt i stand en myk og fin porter som selv om den kanskje kunne hatt litt mer «slitekant» byr på en veldig hyggelig ølopplevelse. Jeg gjentar til det kjedsommelige at du ikke skal drikke den for kald, men det har vel de fleste lært seg til nå. God porter utbedes.

Porter

Balder brygg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.