• 6_Bilde?6_Bilde

Litt smålei av tungt, mørkebrunt og søtt etter jula? I markedet for noe friskt du kan nyte kjøleskapskaldt på nyttårsaften? Jeg går ut av ølåret 2016 med Kristall weissbier fra Erdinger. Ikke er den en nyhet og ikke er den revolusjonerende på noe vis.

De to dominerende aktørene på weissbier-markedet er Paulaneren og Erdingern. Du kjenner sikkert begge godt. Friske, deilige brygg fra Bayern. Jeg har for øvrig drukket Paulaner til svineribba i år, og synes det er langt å foretrekke framfor søte, tunge juleøl.

Men nok om det. I dag skal det handle om Kristall fra Erdinger. Tilgjengelig i polets bestillingsutvalg for litt over femtilappen, eller – om du er en svipptur over svenskegrensa – i salg hos Systembolaget for kroner 23,50. Alkoholinnholdet er på 5,3 prosent.

Det lyse, gulbrune ølet er dønn gjennomsiktig og klart, og sender store bobler av kullsyre opp til overflaten. Kristall lukter også av frukt, men mye mindre enn for eksempel nevnte Paulaner. Den har litt den der brødaktige følelsen som gjør at jeg alltid tenker litt på Champagne når jeg drikker en Kristall. Det er litt samme følelsen; masse friskhet og perlende følelse.

Og det er selvsagt derfor jeg også trekker den fram inn mot nyttårsaften. Et lite glass Kristall er et utmerket velkomstglass til gjestene dine når de kommer, en morsom vri på all velkomst-Cava som blir servert lørdag kveld. Og den er et like godt alternativ som drikke til nyttårskalkunen, eller som et godt glass etterpå, for liksom å feie siste runde av etegilde ut av kropp og skrog. Det er ølets sjampis, rett og slett.

Takk for at du leser ølspalten i HA. Godt nytt ølår ønskes. 2017 kommer garantert til å by på mye spennende drikke.

Kristall weissbier

Erdinger

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00