• Trapp Hans juleporter.

Den kom i polets juleølslipp, er tappet på 0,33-flaske og koster rett under 60 kroner. Alkoholprosenten er på 7,5.

En porter er et glimrende utgangspunkt for en god julevri. I min ølverden inneholder en porter elementer av røstet malt, som gjerne har preg av kaffe, mørk sjokolade og slike ting. Som dessertøl i juletida kan derfor en god porter ofte være en bra ting.

Cervisiam brygger en relativt alkoholsterk porter. Det første som slo meg var at den dannet en særdeles raus skumtopp ved skjenking i glass. Den er karbonert strået hvassere enn man kanskje forventer av en porter. Det er brukt brunt sukker og havregryn i bryggeprosessen, som selv om Cervsiam er oslobasert, er gjort hos Arendals bryggeri noe lenger sør i landet.

Den har både utseendet og lukten med seg, denne jule-porteren. Svart som siciliansk kontantøkonomi, og med god fylde. Det første jeg la merke til, var at ølet skiller seg litt ut fra andre portere jeg er glad i. Det føles tørrere, litt kjeksaktig. Innslaget fra den tilsatte havren opplever jeg å være svært merkbart. Her er også preg av nøtt.

Det jeg kanskje savner litt, er litt av denne omtalte kaffe/sjokolade-karakteren. Jule-porter er et godt øl, men den hadde tjent på og hatt litt av den «dessertfølelsen» til å balansere det tørre preget dette ølet har. Når det er sagt har dette ølet egenskaper som gjør det godt egnet som et øl til de tørre kakene eller søt marsipan etter et julemåltid.

Du drikker den som vanlig her i denne vidunderlige ølverden ikke for kald. Den er mektig, så den varer en god stund. Jule-porter fra Cervisiam er litt annerledes, og vil kanskje ikke falle i smak hos alle, men den har egenskaper som gjør den egnet som dessertøl. Særlig etter fet mat.

Trapp Hans Jule-porter

Cervisiam bryggeri

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.