• Trapp Hans juleporter.

Den kom i polets juleølslipp, er tappet på 0,33-flaske og koster rett under 60 kroner. Alkoholprosenten er på 7,5.

En porter er et glimrende utgangspunkt for en god julevri. I min ølverden inneholder en porter elementer av røstet malt, som gjerne har preg av kaffe, mørk sjokolade og slike ting. Som dessertøl i juletida kan derfor en god porter ofte være en bra ting.

Cervisiam brygger en relativt alkoholsterk porter. Det første som slo meg var at den dannet en særdeles raus skumtopp ved skjenking i glass. Den er karbonert strået hvassere enn man kanskje forventer av en porter. Det er brukt brunt sukker og havregryn i bryggeprosessen, som selv om Cervsiam er oslobasert, er gjort hos Arendals bryggeri noe lenger sør i landet.

Den har både utseendet og lukten med seg, denne jule-porteren. Svart som siciliansk kontantøkonomi, og med god fylde. Det første jeg la merke til, var at ølet skiller seg litt ut fra andre portere jeg er glad i. Det føles tørrere, litt kjeksaktig. Innslaget fra den tilsatte havren opplever jeg å være svært merkbart. Her er også preg av nøtt.

Det jeg kanskje savner litt, er litt av denne omtalte kaffe/sjokolade-karakteren. Jule-porter er et godt øl, men den hadde tjent på og hatt litt av den «dessertfølelsen» til å balansere det tørre preget dette ølet har. Når det er sagt har dette ølet egenskaper som gjør det godt egnet som et øl til de tørre kakene eller søt marsipan etter et julemåltid.

Du drikker den som vanlig her i denne vidunderlige ølverden ikke for kald. Den er mektig, så den varer en god stund. Jule-porter fra Cervisiam er litt annerledes, og vil kanskje ikke falle i smak hos alle, men den har egenskaper som gjør den egnet som dessertøl. Særlig etter fet mat.

Trapp Hans Jule-porter

Cervisiam bryggeri

Terningkast: 4

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00