Og det betyr at fra ukens ølspalte og til den hersens nissen kommer, så har vi øl type jul i glasset her i ølredaksjonen.

Vi går tungt ut og smaker på en raring fra Drammen. De kaller seg for Bryggerhuset Pilotbryggeri, men ølet er brygget hos tradisjonsrike Aass bryggeri. Det er 8,6 prosent sterkt, står i bestillingsutvalget hos Vinmonopolet og koster rett under 60 kroner.

Fundamentet i kokosmakronølet er en imperial stout. For å skape smaken av kokosmakron, har Aass tilsatt kakaonibs og kokos i brygget, som ellers er tradisjonelt overgjæret ale.

Og svart og stoutene er den å se på, og julekaker lufter det når du lukter på ølet. Det er ganske riktig som å åpne en boks hjemmebakte kokosmakroner. Her er rikelig med sødme, helt på grensen til nok synes jeg, selv om Aass hårfint greier å holde det innenfor det akseptable.

Det meste er jo lov i ølbrygging heretter, og vil du brygge julekaker så er det fritt fram. Vi har sett varianter av dette før. Jeg synes Aass-stouten med kokos står seg greit, men personlig ville jeg hatt større glede av en god, rendyrket imperial stout. Denne blir temmelig julete, og du skal være over snittet glad i kokoskaker for å gå helt av skaftet over denne. Men det kan trolig være en fin, noe sødmefull dessert etter for eksempel litt salt rakfisk.

Det er sluppet, hold deg fast, 178 juleøl på Vinmonopolet i år. Det er alt fra meget smale brygg i små opplag til store volumselgere. I tillegg kommer alt juleøl som er tilgjengelig i butikkene, og det finnes ikke realisme i å greie å presentere alt juleølet for dere. Men vi skal gjøre et utvalg av alt fra rart til bredt, og kommer som sagt til å drikke sesongøl herfra og ut året.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.