Og det betyr at fra ukens ølspalte og til den hersens nissen kommer, så har vi øl type jul i glasset her i ølredaksjonen.

Vi går tungt ut og smaker på en raring fra Drammen. De kaller seg for Bryggerhuset Pilotbryggeri, men ølet er brygget hos tradisjonsrike Aass bryggeri. Det er 8,6 prosent sterkt, står i bestillingsutvalget hos Vinmonopolet og koster rett under 60 kroner.

Fundamentet i kokosmakronølet er en imperial stout. For å skape smaken av kokosmakron, har Aass tilsatt kakaonibs og kokos i brygget, som ellers er tradisjonelt overgjæret ale.

Og svart og stoutene er den å se på, og julekaker lufter det når du lukter på ølet. Det er ganske riktig som å åpne en boks hjemmebakte kokosmakroner. Her er rikelig med sødme, helt på grensen til nok synes jeg, selv om Aass hårfint greier å holde det innenfor det akseptable.

Det meste er jo lov i ølbrygging heretter, og vil du brygge julekaker så er det fritt fram. Vi har sett varianter av dette før. Jeg synes Aass-stouten med kokos står seg greit, men personlig ville jeg hatt større glede av en god, rendyrket imperial stout. Denne blir temmelig julete, og du skal være over snittet glad i kokoskaker for å gå helt av skaftet over denne. Men det kan trolig være en fin, noe sødmefull dessert etter for eksempel litt salt rakfisk.

Det er sluppet, hold deg fast, 178 juleøl på Vinmonopolet i år. Det er alt fra meget smale brygg i små opplag til store volumselgere. I tillegg kommer alt juleøl som er tilgjengelig i butikkene, og det finnes ikke realisme i å greie å presentere alt juleølet for dere. Men vi skal gjøre et utvalg av alt fra rart til bredt, og kommer som sagt til å drikke sesongøl herfra og ut året.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00