• FORSMAK: Dette ølet har forsmak på jul.

Om ikke så lenge kommer en nær uoversiktlig og på grensen til absurd mengde juleøl til å invadere Vinmonopolet.

Alt er lov og intet uprøvd i jungelen av mikrobryggerier, og det er bare å stålsette seg til man skal finne vegen. For dem som gidder å prøve.

Denne fredagen drikker vi et øl som har en liten forsmak av jul i seg. Polaris kaffebokk fra Ringnes kommer på 0,33-flaske og holder 6,5 prosent alkohol. Den er tilgjengelig hos Vinmonopolet nå til en pris av kroner.

Ringnes har hentet hjelp fra en kaffebrygger på Grünerløkka i Oslo for å ta fram dette brygget. Resultatet er et bokkøl, et undergjæret øl, som er rødbrunt av utseende og som virker nokså moderat karbonert, det har lite skum. Ølet har en kjempefin, rund, karamellaktig maltsødme som er det første som møter ganen. Anslaget er bløtt og mjukt som en kattunge. Kaffesmaken kommer i finishen. For deg som har prøvd ymse stout- og portervarianter med kaffe i de siste årene, er denne snillere og mer neddempet. Men ikke desto mindre er det en finfin tone av kaffe der, og kaffesorten bryggerne har valgt ut kjennes svært riktig for ølet. Ølet har også litt karakter av tradisjonelt norsk juleøl over seg.

Et mørkt øl blir ikke automatisk godt av at man slenger noen kaffebønner oppi. Ringnes har lyktes i å ta fram et øl som både har bokkølets umiskjennelige karakter, og som samtidig byr på en liten vri. Som i mine øyne er svært vellykket. Forutsatt at man liker smaken av kaffe, selvsagt. Gjør man det, er dette et supert dessertøl eller et rent nytelsesbrygg for kjølige høstkvelder. Jeg snakker ikke alltid like pent om Ringnes, men dette ølet går faktisk helt til topps hos meg. Det er et meget vellykket bokkøl for både øl- og kaffeelskere.

Polaris kaffebokk

Ringnes


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00