For foreløpig siste fredag på rad byr vi på norsk småskalabryggeri i HAs ølspalte. Vinmonopolet har på sensommeren og høsten tilbudt øl fra små norske mikrobryggerier på et lite utvalg pol, og butikken i Hamar har vært et av disse.

Vi drikker Hausten fra Stjørdalsbryggeriet denne fredagen. Det er en 5,5 prosent sterk kaffeporter på halvlitersflaske. Jeg har lest meg til at bryggeriet har tappet og sendt ut 5.000 halvlitere av denne. De fortjener å få bein å gå på.

En real porter er sjelden feil. Og for oss som i tillegg liker at mørkt øl flørter med smaker fra dessertenes verden, så er Hausten et velkomment bekjentskap.

Denne kaffeporteren er svart som tvilsom økonomi i glasset.Den inviterer nesen ned i en nydelig odør av stram, svart baristakaffe. Her er karakter av vaniljestang og den gamle kokesjokoladen bestemora di pleide å gjemme i skapet, påskekakao og litt krem.

Som du skjønner, dette er en fin kaffeporter og et fint selskap som dessert på bordene etter høstens fyldige retter. Skal du servere sjølskutt elg eller rein til gjestene dine, går du neppe feil med en kaffeporter som avslutning på måltidet.

Stjørdalsbryggeriet ligger i det daglige på cirka seks brygg som blir sendt ut til dagligvareforretninger og spisesteder i Trøndelag og midtnorge. Hausten er et ledd av sommeren 2016s satsing på litt sterkere øl tenkt for Vinmonopolet.

Med unntak av at vi trekker litt for manglende fylde og munnfølelse, synes vi at Stjørdalsbryggeriet fortjener ros for sin kaffeporter. Den er et at etter hvert ganske mange eksempler på at norske mikrobryggerier leverer øl på et meget høyt nivå.

HAUSTEN

KAFFEPORTER

TERNINGKAST: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00