Derfor tar jeg en kikk bakover på en av det gamle Sovjets ledere; Bresjnev. Kamerat Bresjnev. Han pryder nemlig etiketten på Sovjet staut fra Kinn bryggeri i Florø.

Sovjet staut kommer på en av disse store, karakteristiske Kinn-flaskene. Den tilbys på 0,75-flaske hos Vinmonopolet, holder åtte prosent alkohol og koster 106 kroner.

Kinn er et spennende bryggeri på flere måter. Florø-bryggeriet har særlig markert seg med sin lille «spesialitet» gjæring i åpne kar etter en ellers overgjæret ale-prosess. Der andre hermetisk lukker gjæringsprosessen, skaper Kinn øl med karakter i å gjøre det stikk motsatte. Sovjet staut er brunsvart og tjukk. Nytt ved rundt 10 grader så gleder den munnen i andre enden med en kremet, myk følelse av kaffearomaer. Det er en egen svalhet over ølet, en nydelig, fin, rund smak av alt det deilige som bare en god stout kan by på.

Kinn greier også å gi dette ølet en kjempefin liten bittersnert på slutten. Leste meg til at de humler med fuggles. Det er en gammel engelsk humlesort, som ikke har så veldig høyt alfasyreinnhold, men som har noen egenskaper som gjør at den kan produsere litt urteaktig smak. Og det er nettopp det den gjør med stort hell i Sovjet stout. Det er et hint av urt og en nydelig bitterhet som gjør at jeg mener dette er en helt perfekt stout.

En 0,75 av dette varer hele kvelden. Den skal nytes lenge, i små slurker og virkelig gi en lang og fin ølopplevelse. For jeg er av den oppfatning at Kinns russer er et helt suverent øl. Den er nok et eksempel på at bryggeriet i Florø er helt der oppe i toppen av norske småbryggerier. Tror jeg har til gode å bli skuffet over noe som kommer derfra.

Sovjet staut

Kinn Bryggeri


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.