Derfor tar jeg en kikk bakover på en av det gamle Sovjets ledere; Bresjnev. Kamerat Bresjnev. Han pryder nemlig etiketten på Sovjet staut fra Kinn bryggeri i Florø.

Sovjet staut kommer på en av disse store, karakteristiske Kinn-flaskene. Den tilbys på 0,75-flaske hos Vinmonopolet, holder åtte prosent alkohol og koster 106 kroner.

Kinn er et spennende bryggeri på flere måter. Florø-bryggeriet har særlig markert seg med sin lille «spesialitet» gjæring i åpne kar etter en ellers overgjæret ale-prosess. Der andre hermetisk lukker gjæringsprosessen, skaper Kinn øl med karakter i å gjøre det stikk motsatte. Sovjet staut er brunsvart og tjukk. Nytt ved rundt 10 grader så gleder den munnen i andre enden med en kremet, myk følelse av kaffearomaer. Det er en egen svalhet over ølet, en nydelig, fin, rund smak av alt det deilige som bare en god stout kan by på.

Kinn greier også å gi dette ølet en kjempefin liten bittersnert på slutten. Leste meg til at de humler med fuggles. Det er en gammel engelsk humlesort, som ikke har så veldig høyt alfasyreinnhold, men som har noen egenskaper som gjør at den kan produsere litt urteaktig smak. Og det er nettopp det den gjør med stort hell i Sovjet stout. Det er et hint av urt og en nydelig bitterhet som gjør at jeg mener dette er en helt perfekt stout.

En 0,75 av dette varer hele kvelden. Den skal nytes lenge, i små slurker og virkelig gi en lang og fin ølopplevelse. For jeg er av den oppfatning at Kinns russer er et helt suverent øl. Den er nok et eksempel på at bryggeriet i Florø er helt der oppe i toppen av norske småbryggerier. Tror jeg har til gode å bli skuffet over noe som kommer derfra.

Sovjet staut

Kinn Bryggeri


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00