Valget falt på en Saison de mai fra Aja bryggeri i Drammen. Den dukket opp i polets spesialslipp fra 31. mars. Og er således altså bare begrenset tilgjengelig. Ikke desto mindre skal den få vår varme anbefaling. Mer om det straks. Ølet kommer på 0,33-flaske, det holder 6,5 prosent og koster 60 kroner.

Aja brygger denne saisonen med spelt og flaket ris. Speltmalten meskes ihopes med vanlig byggmalt og hvetemalt, og så tilsettes flaket hvete og flaket ris. Dette gir et gulgyllent øl som lyser opp i ølglasset. Opp fra herligheten stiger det en nydelig, fruktig odør av frukt og eplesyltetøy. Den lukter så friskt at man kan kjenne det åpne seg opp langt oppi bihulene. Aldeles nydelig.

Vi skal snakke litt om humle og. I mitt beskjedne hjemmebrygg lager jeg en blond-variant med fire humlesorter i. Blant dem Styrian golding. Den finner jeg igjen i dette ølet, og jeg elsker smaken som denne bidrar med. En opprinnelig slovensk humlesort som gir et lett floralsk og fruktig preg på ølet. Aja benytter den sammen med Amarillo, kjent fra IPA, og kombinasjonen viser seg å fungere svært godt sammen. Etter min mening. Bryggeriet bruker en gjær som sørger for å forsterke fruktsmakene og legge til en liten dose krydder.

Aja Bryggeri i Drammen har begått et aldeles nydelig øl. Det har nydelig friskhet, kropp og fylde samtidig som det har saisonens lettdrikkelighet, og ølet skulle funke både til mat og ikke minst som kosedrikke. Dette er min vinner til påsken i år, og her er det nok få fatt i det mens det er å oppdrive som gjelder. Nyt påsken med godt øl, og husk; drikk bra. Ikke mye.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00