Vi går ut av juleølsesongen 2016 med en kompleks, men nydelig liten belgisk sak her i HAs ukentlige ølspalte. På grunn av at utvalget er blitt så enormt, nær 200 sorter ble sluppet i årets juleølslipp, har vi ikke gått for noen omfattende juleøltest i år, men snarere bydd dere på ulike smakebiter fra det brede til det smale.

Jeg vil nok definere årets siste juleøl inn i den siste kategorien, men det betyr ikke at det er vanskelig å like ølet. Diôle Bière de Noël brygges av Brasserie des Carrières. Det holder voksne ni prosent alkohol, kommer på 0,33-flaske og koster 65 kroner.

Kompleksiteten åpenbarer seg med det samme man spretter korken av dette brygget. Det er en sval lukt av tørket frukt som stiger opp, og åpenbarer seg i enda sterkere grad når man heller ølet i glasset. Ølet er rikt på kullsyre, og møter ganen med en god friskhet. Og det er nå moroa begynner. Her er masse smak. Krydder som hinter av jul, en snært av jordbær, små hint av tørket banan, litt brødaktig tørrhet og små anstrøk av grønt eple. Det er klassiske belgiske kjennetegn i skjønn forening med julesmaker. Det tar litt tid å finne fram i smakene her, men når man først blir venn med dette ølet, så snakker vi solid vennskap.

Brasserie des Carrières har tre sorter øl hos Vinmonopolet. Alle er i bestillingsutvalget, men juleølet er tatt inn av Vinmonopolet i Hamar. Blant disse tre er en blond som jeg har lysst til å teste ut nå som vi faktisk går mot lysere tider. Skulle kunne passe til svineribba på julaften. Eller som et godt koseglass litt utpå.

Juleøl er tradisjon og håndverk. Som alltid oppfordrer vi til at du nyter et godt øl og prioriterer kvalitet foran kvantitet. Mye av det jeg har anbefalt i år er sterkt øl, så drikk det med forstand og sørg for at det er en positiv opplevelse. God øljul ønskes dere alle.

Terningkast: 6

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00