Vi går ut av juleølsesongen 2016 med en kompleks, men nydelig liten belgisk sak her i HAs ukentlige ølspalte. På grunn av at utvalget er blitt så enormt, nær 200 sorter ble sluppet i årets juleølslipp, har vi ikke gått for noen omfattende juleøltest i år, men snarere bydd dere på ulike smakebiter fra det brede til det smale.

Jeg vil nok definere årets siste juleøl inn i den siste kategorien, men det betyr ikke at det er vanskelig å like ølet. Diôle Bière de Noël brygges av Brasserie des Carrières. Det holder voksne ni prosent alkohol, kommer på 0,33-flaske og koster 65 kroner.

Kompleksiteten åpenbarer seg med det samme man spretter korken av dette brygget. Det er en sval lukt av tørket frukt som stiger opp, og åpenbarer seg i enda sterkere grad når man heller ølet i glasset. Ølet er rikt på kullsyre, og møter ganen med en god friskhet. Og det er nå moroa begynner. Her er masse smak. Krydder som hinter av jul, en snært av jordbær, små hint av tørket banan, litt brødaktig tørrhet og små anstrøk av grønt eple. Det er klassiske belgiske kjennetegn i skjønn forening med julesmaker. Det tar litt tid å finne fram i smakene her, men når man først blir venn med dette ølet, så snakker vi solid vennskap.

Brasserie des Carrières har tre sorter øl hos Vinmonopolet. Alle er i bestillingsutvalget, men juleølet er tatt inn av Vinmonopolet i Hamar. Blant disse tre er en blond som jeg har lysst til å teste ut nå som vi faktisk går mot lysere tider. Skulle kunne passe til svineribba på julaften. Eller som et godt koseglass litt utpå.

Juleøl er tradisjon og håndverk. Som alltid oppfordrer vi til at du nyter et godt øl og prioriterer kvalitet foran kvantitet. Mye av det jeg har anbefalt i år er sterkt øl, så drikk det med forstand og sørg for at det er en positiv opplevelse. God øljul ønskes dere alle.

Terningkast: 6

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.