«Et av hovedverkene innen den norske romanen de siste 30 åra», skrev Hamar Arbeiderblads kulturredaktør Geir Vestad om Mino-serien etter landingen med «Zoo Europa». Serien som startet med «Mengele Zoo» (1989), boka som også ble kåret som «Folkets favoritt», gjennom alle tider, på Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007, og som nå er sluttlevert med «Zoo Europa, tretti år senere, skal fyre opp temperaturen i klasserommene på videregående skole. Diskusjonen skal gå høyt blant ungdommen; om miljø, makt, politikk og vold og annen faenskap.

LES OGSÅ: HA's anmeldelse

– Nygårdshaug er jo drøy som forfatter, han setter ting på spissen – og det gjør det lettere å få i gang diskusjonen i klasserommet, sier språklærer ved Hamar Katedralskole, Johanne Nordhagen.

Overgang

Det er fire år siden lærerne Oddvar Hemsøe og Inger Kristin Larsen Vie presenterte et skoleopplegg basert på de tre første bøkene i Mino-serien. Den gang i et samarbeid med  Juritzen forlag, som på det tidpunkt var Nygårdshaugs forlag. Da ble et oppgavesett laget til hver av de tre bøkene, og bøker med oppgavene trykket opp. Det ble ingen suksess, og to år senere forlot også Gert Nygårdshaug Juritzen Forlag og fant vegen tilbake til Cappelen Damm.

Skoleprosjektet har Oddvar Hemsøe sikret seg retten til, og i forbindelse med utgivelsen av «Zoo Europa» gjøres et nytt forsøk. Denne gang med Cappelen Damm, og denne gang som et digitalt prosjekt.

Ny læreplan

Kirsten Kalleberg, redaktør i Cappelen, møtte tirsdag denne uka de to lærerne, Oddvar Hemsøe og Johanne Nordhagen, på Hamar Katedralskole. Til Hamar Arbeiderblad fortalte hun om ønsket om å ha et opplegg klart for videregående skole samtidig med den nye læreplanen i 2020. Hun sa at Mino-serien var midt i blinken, først og fremst når det gjelder bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap – men også folkehelse og livsmestring. 

Målet er å kunne bruke oppgavene laget i forhold til alle bøkene i Mino-serien, men utgangspunktet er nye oppgaver knyttet til «Zoo Europa».

Fakta

"Zoo Europa"

Forfatter: Gert Nygårdshaug

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Roman

Kort om boka: Bred skildring av en nær, skremmende framtid, som avslutter et storverk i norsk litteratur de siste 30 årene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.