– Han var lite synlig. Han bodde sju kilometer unna oss, men jeg så aldri Sandbeck i kommune- sentrum. Vidar Sandbeck kjente jeg fra Barnetimen, sier Ivar Nergaard.

– Hva med skolen? Lærte dere om sambygdingen deres der?

– Ikke det jeg kan erindre. Jeg oppdaget Vidar Sandbeck da jeg var 22 år og begynte å spille gitar. Viseboka hans, «Øst for sol og vest for måne», har jeg hatt i mer enn tjue år.

– Og nå, i arbeidet med dette prosjektet, hva fant du?

– Jeg oppdaget hvor fint han skriver. Jeg tror han var ordentlig nøye, ekstremt grundig. Tekstene har rørt meg så mange ganger, og i studio, ja, flere ganger begynte jeg å grine av den fine stemningen med musikken og tekstene.

Respekt og kjærlighet

Ivar Nergaard, skuespiller, artist, tekstforfatter og prisbelønnet for sitt arbeid med lydbøker, er en av flere som vil hedre Vidar Sandbeck i jubileumsåret 2018, 100 år siden forfatteren, visedikteren og visesangeren fra Åmot ble født.

– Dette er en verdig markering av Vidar Sandbeck i hundreårsjubileet, gjort med respekt og kjærlighet, sier Nergaard om albumet «Hjertegras».

Han har sluppet singlene en for en. «E vise i det blå» ble første gang framført fra scene under Grundsetmart’n.

– Alt er Inderlig

– Låtene er arrangert på nytt, og en tekst har fått melodi for første gang. Det er litt viserock og noe er mer stillferdig. Men alt er inderlig, sier Ivar Nergaard.

Han har med seg et stort arbeidslag (se egen faktaboks) til jobben, men det er han sjøl som har tatt initiativet og som fører taktstokken for albumet «Hjertegras».

– Prosjektet startet nok med at jeg fikk Sandbeck inn med morsmelka. Tom-Erik Tangen i Sandbeckstiftelsen har bidratt med fødselshjelp. Han fant fram et trettitalls låter, og vi har konsentrert oss om det som ikke er ihjelspilt. Her er ikke «Pengegaloppen» eller «Menuett i mai».

Denne uka slippes albumet «Hjertegras». Og etter hvert ønsker Ivar Nergaard seg ut på en grendehusturné i Hedmark med prosjektet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00