Han har arbeidet som en maur i 25 år nå, for å gjøre onga på Hamar og Hedmarken naturnære. Om tre uker går Knut Monssen av som rektor ved Hamar Naturskole. Hva er så mer naturlig enn å takke ham med tittelen Mesterborger av Hammer by? Super- timing!

HER KAN DU STEMME PÅ ÅRETS MESTERBORGER!

En kvart million barn

Gå til Monssen og bli vis, knapt en elev på Hedmarken går glipp av AHA-opplevelsen Hamar Naturskole: Minst en kvart million har i løpet av sine grunnskoleår hatt skogen som klasserom, mauren som lærer, fått innsikt av insekt og vannlarver. Lært seg hvordan naturen virker, og ikke minst hvor den er. At den er her og vår, kjempeviktig i innehverdagenes æra, der skoledagen ofte glir over i skjerm’et avdeling for så mange. I naturskolen lærer barna kvitter, ikke Twitter. Og ikke nok med det, de små lærer å se det store i det små: At de kan være forskjellen for framtida.

– Det fineste jeg vet? Å se det lyser av interesse i øya på en flokk unger når vi står ved ei maurtue, eller når vi driver og fanger vannlarver i Mjøsa. Det, og så å rusle aleine med fiskestanga, sier Knut.

En dårlig Tavleelg

Det begynte egentlig litt artig. Monssen var førstereis lærervikar og skulle lære småklassen i Granberget i Våler om dyra i skogen. Sto og klussa med å tegne en elg på tavla. Med skauen som nærmeste nabo, smekkfull av studieobjekter. AHA! Ut bar det!

Og ute ble han. Tilpasset en dansk foregangsmodell til norske forhold, og kom etter 12 år i Våler hjem til Hamar, dro i gang Hamar Naturskole, som del av Hamars grunnskole i -93, og siden har onga svermet rundt ham som mygg, studert alt det fabelaktige, fra mikro til Mjøsa.

på verdenskartet

De voksne også. For Hamar Naturskole holder årlig foredrag og kurs, i inn- og utland og med 100.000 deltakere har den ettertrykkelig satt Hamar på kartet.

Senest i forrige uke spurte ei fra Slovenia om hun kunne komme til Hamar og hospitere.

Det som begynte i nærskogen går globalt. Det lille blir stort. Verden kommer hit for å lære å lære bort.

Det som begynte med en kritt-elg, endte som et livsverk. En livsoppgave, som nå rundes av med deltids prosjektjobb med barn og Mjøsa. Og mesterborgertittel, som kronen på verket? Det er opp til deg, det. Kjenner du en av elevene, takk med din stemme.

DETTE ER KANDIDATENE

STEM HER

1. Thomas Amundsen

2. Roar Johansen

3. Knut Monsen

4. Therese Slob

5. Turnékompaniet

6. Frida Ånnevik

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.